Jak zrobić Tom Yum Kung – tajską zupę ostro-kwaśną z krewetkami?

On 17 listopada 2013 by zlotaproporcja.pl

zupaTajska5569

Zupa Tom Yum Kung to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej z krewetkami zajmuje około 15 minut, parę minut dłużej gotuje się wersję z kurczakiem. Wszystkie przyprawy bez większych problemów można kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim jedzeniem.

zupaTajska5564

Zaczynamy od zagotowania wody w garnku. Do gorącej wody dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Przed wrzuceniem trawy cytrynowej do garnka delikatnie rozgniatamy łodygę bokiem noża, aby wycisnąć z niej soki i wydobyć jeszcze więcej smaku. Po chwili do garnka dodajemy mleczko kokosowe. Zupę można przyrządzać także bez mleczka kokosowego, na bazie samej wody lub bulionu, nam bardziej smakuje z mleczkiem kokosowym.

zupaTajska5568

Po zagotowaniu całości do garnka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz pomidora pokrojonego w kawałki. Następnie dodajemy pokrojone w podłużne plasterki papryczki chilli i pasty tom yum – w zależności od ostrości papryczek i tego jak ostro lubicie jeść dodajcie 3-4 papryczki i 2-3 łyżeczki pasty. Zupę doprawiamy następnie trzema łyżkami stołowymi sosu rybnego (sos rybny zastępuje w kuchniach azjatyckich sól), sokiem z limonki oraz brązowym cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty.

zupatajska

Na sam koniec gotowania do zupy dodajemy świeże lub mrożone surowe krewetki. Surowe, szare krewetki będą dużo smaczniejsze od tych podgotowanych przed zamrożeniem. Po minucie gotowania krewetki i sama zupa będą gotowe. Wyjmujemy trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę oraz świeżą kolendrę i od razu podajemy.

Jeżeli chcecie zrobić Tom Yum Kung z kurczakiem, mięso trzeba wrzucić do zupy dużo wcześniej – po zagotowaniu wody, trawy cytrynowej i imbiru.

zupaTajska5572

Porcja: dla 4 osób
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: do 10 minut
Czas gotowania: do 10 minut

Składniki:
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 szklanki wody (400 ml)
– 2-3 łyżki pasty tom yum
– 3-4 świeże ostre papryki chilli
– około 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków
– pół zwykłej cebuli
– 1 średniej wielkości szalotka
– 1 mały pomidor lub pół dużego
– 4 liście limonki kaffir (mogą być suszone)
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 2 kawałki imbiru galangal (lub kawałek świeżego zwykłego imbiru i 2 duże plastry suszonego galangala)
– kawałek imbiru tumerik lub pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego
– 3 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki sosu rybnego (nam pla)
– 1 łyżka brązowego cukru
– 5 łodyg świeżej kolendry
– opcjonalnie: grzyby słomkowe

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Pomysły na zupy:
Zupy

17 komentarzy to “Jak zrobić Tom Yum Kung – tajską zupę ostro-kwaśną z krewetkami?”

Dodaj komentarz