Kruche ciasteczka na smalcu wyciskane z maszynki

Dziś na blogu mała podróż sentymentalna w poszukiwaniu smaków z dzieciństwa i przepis na kruche ciasteczka z tradycjami według przepisu babci, która dostała go od swojej mamy. Zawsze pojawiają się na stole podczas świąt, w tym roku nie mogło być inaczej. Zrobienie ich nie jest trudne, ale dosyć czasochłonne. Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa ze specjalną nakładką do wyciskania ciastek. Jeżeli nie macie takiej maszynki (my pożyczamy od babci), możecie rozwałkować ciasto i użyć zwykłych foremek do ciasteczek.

ciasteczka na smalcu-5731

Kruche ciasteczka na smalcu wyciskane z maszynki

Przed rozpoczęciem ugniatania ciasta trzeba wyjąć masło i smalec z lodówki. Nie, nie pomyliliśmy się. Smalec jest jednym z podstawowych składników ciasteczek, dzięki niemu będą miały idealną twardość i konsystencję. Kiedy masło i smalec zrobią się miękkie, kroimy je w kostkę i dodajemy do jednego kilograma mąki. Następnie dodajemy dwie łyżki gęstej śmietany, dwie szklanki cukru, jedno całe jajko oraz cztery żółtka i zaczynamy ugniatać ciasto. Ugniatamy dopóki wszystkie składniki nie połączą się i nie otrzymamy gładkiej, jednolitej masy. Kiedy ciasto jest gotowe zawijamy je w folię lub w przykrytej misce wkładamy je do lodówki na co najmniej trzy godziny. Spokojnie możemy je zostawić w lodówce na całą noc, na pewno im to nie zaszkodzi.




Po wyjęciu ciasta z lodówki przeciskamy je przez maszynkę z założoną nakładką do ciastek. Ma ona kilka różnych kształtów, nam najbardziej pasuje kształt klasyczny, ale co kto lubi. Po przeciśnięciu przez maszynkę układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.

ciasteczka na smalcu-3856

Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, ale długość pieczenia jak zawsze zależy od piekarnika. Jak ciastka zaczną się rumienić, wyciągamy je z piekarnika.

ciasteczka na smalcu-3860-2

Porcja: 3 blaszki
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas wykonania: 30 minut

Składniki:
1 kg mąki
– 300 g masła
– 200 g smalcu
– 5 jajek (5 żółtek, 1 białko)
– 2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki gęstej śmietany

Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Przepisy na desery:
Desery

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

40 Comments

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Możesz rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami, moja babcia tak robi z częścią ciasta. Potem posypuje je gruboziarnistym cukrem i piecze na blaszce. Smakują trochę inaczej, ale też są bardzo dobre. Pozdrawiamy!

  1. says: kluska śląska

    Wyszły fantastyczne z foremek, kruche i maślane, dziękuję za wspaniały przepis. Teraz tylko zostało lukrowanie ?

    1. says: Katarzyna Kati Prokopczyk

      Całe dzieciństwo robiłyśmy z mamą te ciastka, z reguły na 3kg mąki, bo połowy nie było zanim wystygły. Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie przepisu, chyba czas na nauczenie kolejnego pokolenia 🙂 Pozdrawiam serdeczne. Kati

  2. says: sagitarius

    super przepis. moja babcia i ciocia robiły te ciastka przez maszynkę. Zawsze na wakacjach się tym zajadałem i pomagałem robić. Pamiętam też że dodawały startą skórkę z cytryny czego w tym przepisie powyżej nie ma a daje kolosalną różnicę w smaku. Polecam dodać.

  3. says: Justyna

    Kurcze dopiero na koniec doczytałam że w przepisie jest cukier puder a nie zwykły cukier .. a ciasto już się chłodzi 🙁 czy jest szansa że będzie równie dobre z tym zwykłym cukrem , czy to duża różnica w smaku? Z góry dziękuję za odp

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Nigdy nie robiliśmy ze zwykłym cukrem, ale wydaje mi się, że nie powinno być wielkiej różnicy w smaku, może trochę w strukturze. Koniecznie daj znać jak wyszło!

  4. says: Justyna

    Ajj a miały być ciasteczka niczym mojej teściowej, a tu jak zwykle jak człowiek chce pokazać że umie to coś sknoci .. No nic , mam nadzieję że wyjdą i będą smakować a cukier nie zrobi wielkiej różnicy 😉 dziękuję za przepis, następnym razem będę uważniej czytać 😉

  5. says: Anonim

    Polecam dodac ok poł lyzeczki soli na kg maki, ciasteczka beda o wiele smaczniejsze. Mozna dodac tez cukier wan lub skórkę z cytryny.
    Mam pytanie, jak dlugo te ciastka pozostają swieże?

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Na pewno można je przechowywać 1-2 tygodnie, tyle najdłużej u nas „przetrwały”, oczywiście trzeba je przechowywać z dala od wilgoci i najlepiej szczelnie opakowane, pozdrawiamy!

  6. says: Anonim

    Przepis mi przypadł do gustu, ale ja dałam trochę proszku do pieczenia. Następnym razem dam trochę mniej cukru. Pozdrawiam

  7. says: Miler

    Robię z tego przepisu już od kilku lat są najlepsze na każde święta obowiązkowo muszą być kto nie robił polecam z całego serca są pyszne !!!

  8. says: Alina Stryjewska

    Podobne robiłam ale zamiast smalcu to skwarki że słoniny wytopione lekkoi i przemielone przez maszynkę i też wyszły pyszne bardzo kruche urosły bo w przepisie był proszek

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Nie ma proszku do pieczenia, nie jest potrzebny w tym przepisie. Nie dodawałam nigdy mąki pełnoziarnistej do ciasteczek, więc ciężko mi się wypowiedzieć w tym temacie, ale oczywiście możesz spróbować i dać nam znać jak wyszło:)

Leave a comment

Zostaw komentarz