Domowy przepis na indyjski ser paneer

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Mleko i cytryna – tylko te dwa składniki potrzebne są do zrobienia indyjskiego sera paneer. Serem paneer pod różnymi postaciami zajadaliśmy się w Indiach. Jest on głównym składnikiem jednego z naszych ulubionych hinduskich dań paneer tikka masala, czyli gęstego pomidorowego ostrego sosu z warzywami i właśnie z paneerem. Świetnie smakuje w sałatkach, na kanapkach czy podsmażony z przyprawami. Robiliśmy już paneer z czosnkiem i suszoną kozieradką, dziś zrobiliśmy jego klasyczną wersję.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Jak zrobić ser paneer ?

Przepis jest bardzo prosty. Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser. Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka 4%, kupujemy je w mlekomacie lub od rolników. Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy litr mleka powinniśmy dodać dwie łyżki stołowe soku z cytryny.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Po kilku chwilach mleko powinno zacząć się ścinać, a w garnku pojawią się drobne grudki. Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze.




Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę i odsączamy grudki od mleka. Następnie formujemy i zawijamy paneer w gazę i przyciskamy czymś ciężkim na co najmniej pół godziny pozwalając serowi nabrać kształtu.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Z jednego litra mleka wychodzi taka oto porcja.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Paneer ma bardzo wysoką zawartość białka oraz potasu przy bardzo małej liczbie kalorii. Jego smak można urozmaicić przyprawami i ziołami. Wystarczy dodać je po odsączeniu grudek podczas formowania sera.  Może on być czosnkowy, z ostrą papryką, ze szczypiorkiem, z dowolną przyprawą na jaką macie w danym dniu ochotę. Świetnie smakuje też w szpinakowym sosie – przepis na palak paneer znajdziecie tutaj.

paneer; ser paneer; indyjski ser; kuchnia indyjska; ser paneer przepis; jak zrobić paneer;

Porcja: dla 1- 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas formowania się: 30 minut

Składniki:
– 1 litr mleka
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie

18 komentarzy

    • Tak jak napisaliśmy w poście używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka 4% od lokalnych rolników lub z mlekomatu, mleko musi być tłuste, najlepiej nie UHT. Pozdrawiamy!

  • Ile kcal będzie miał taki ser? Jak z litra mleka np 3,2% to całość 600kcal a wychodzi jego tak z 300g? Czy mniej więcej dobrze mysle?

    • Ciężko nam to ocenić, nie znamy się na przeliczaniu kalorii i nie chcielibyśmy wprowadzić w błąd. Pozdrawiamy!

    • Kiedyś z ciekawości spróbowaliśmy zrobić paneer z pasteryzowanego mleka kupionego w sklepie. Mleko się nie ścinało, chociaż robiliśmy wszystko tak jak zawsze. Może mleko, które używasz będzie lepszej jakości, nam ser z mleka pasteryzowanego nie wyszedł. Pozdrawiamy!

  • Paneer wychodzi z mleka pasteryzowanego w niskich temperaturach (74 stopnie). Ja, kiedy nie mam dostępu do wiejskiego robię z mleka z Piątnicy 3,2% tłuszczu (w Biedrze w lodówce jest, w takich kanisterkach litrowych). Nie wiem na czym to polega, ale ma wydajność identyczną jak tłustsze, wiejskie.

  • Potwierdzam, że wychodzi ze sklepowego wiejskiego pasteryzowanego mleka 3,2%. Z piątnicy mi wychodzi najlepiej, z mlekowity też dalo radę, ale gorsza wydajność, z innych jeszcze nie próbowałam.

  • Będąc w Indiach kilka m-cy widziałam, że sprzedawcy, paneer przechowują w solance w lodówce. Proporcja jak do kiszonek. Woda koniecznie zimna, ser musi być całkowicie zanurzony. Postoi do tygodnia spokojnie. Warto mu tę solankę zmieniać na nową, wytrzyma jeszcze dłużej. Dlatego go nie formuję,. Dociskam w durszlaku i powstaje niezbyt wysoki krążek, który łatwiej wejdzie do miski. Używam aktywnego octu jabłkowego, lub innego winnego, które robię. Mleka używam swojskiego od krowy. To plus aktywny ocet sprawia, że go nie studzę w serwatce. Gorący genialnie się wytrąca.

Dodaj komentarz