Fasolka szparagowa na ostro z prażonym sezamem

On 14 sierpnia 2014 by zlotaproporcja.pl

fasolaNaOstro_0973a

Fasolka szparagowa smakuje wyśmienicie nie tylko z nieśmiertelną zasmażką z bułki tartej. Można ją przyrządzać na dziesiątki innych sposobów. Jeden z naszych ulubionych to ostra papryka, prażony sezam, olej sezamowy, szalotka i sos sojowy. Taka fasolka jest świetna zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i osobne danie. Często zabieramy ją do pracy na obiad czy jemy na kolację. Robi się ją prosto i szybko, nie ma szans, aby komuś nie wyszła!

fasolaNaOstro_0966a

Przed wrzuceniem fasolki do gotującej się wody odcinamy jej końce i przecinamy na pół. Kiedy fasolka się gotuje prażymy na patelni ziarna sezamu. Do prażenia nie dodajemy niczego – na rozgrzaną patelnię wrzucamy sezam i prażymy go na małym ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Po uprażeniu sezamu na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy i dodajemy posiekaną szalotkę. Szklimy 2-3 minuty i dodajemy pokrojoną ostrą papryczkę. Podsmażamy papryczkę i cebulkę na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy na patelnię ugotowaną fasolkę, wyciskamy limonkę, mieszamy, posypujemy uprażonym wcześniej sezamem. Voilà! Fasolka jest już gotowa!

fasolaNaOstro_0971a

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut

Złote proporcje:
– 750 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
– 2 małe szalotki
– 1 ostra papryka
– 1 ząbek czosnku
– prażony sezam
– pół limonki
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego

Talerz, na którym podaliśmy fasolkę, upolowaliśmy na pchlim targu w gruzińskim Tbilisi.

Pomysły na przekąski:
Przekąski

Przepisy z fasolką szparagową:
Fasolka szparagowa

10 komentarzy to “Fasolka szparagowa na ostro z prażonym sezamem”

Dodaj komentarz