Najpopularniejsze wpisy w 2014 roku

On 28 grudnia 2014 by zlotaproporcja.pl

Onas_7161-2

Koniec roku to czas podsumowań, ale nie martwcie się, nie będziemy Was zanudzać opowieściami gdzie byliśmy i co ugotowaliśmy. Chcielibyśmy za to pokazać, co Wy najczęściej z nami gotowaliście i co najczęściej czytaliście. Oto TOP 5 naszych przepisów oraz postów z podróży. Za ich plecami jest długi peleton niewiele mniej popularnych wpisów, ale liczba miejsc na podium jest niestety ograniczona. Jest kilka niespodzianek, a najbardziej cieszy nas to, że posty o Polsce okazały się tak chętnie czytane oraz, że w zestawieniu jest kilka wpisów z ubiegłego roku. Bardzo cieszymy się, że do nas wracacie 🙂

PODRÓŻE

_MG_9680

MIEJSCE 5 – Chaczapuri, chinkali i sulguni – co zjeść w Gruzji

U stóp Kaukazu, na obrzeżach Europy leży Gruzja, kraina miodem i winem płynąca. Tak nazywają ją sami Gruzini, tak zapamiętuje ją większość przyjezdnych. Razem z winem wywożą z Gruzji wspomnienia o gruzińskich snickersach, pierożkach z rosołem i wyśmienitych chlebach. Jakie smaki my przywieźliśmy? Wcale nie chinkali i czurczela, ale chaczapuri, połączenie orzechów z kolendrą, sól swańską, niezapomniane ryby z Batumi i wielki apetyt na bakłażany…  Cały tekst przeczytasz tutaj.

3636

MIEJSCE 4 – Naszpikowany symboliką zamek Krzyżtopór w Ujeździe

Zamek był największym kompleksem pałacowym w Europie przed budową Wersalu. Europejskim zamkom i pałacom dorównywał nie tylko wielkością, ale też rozmachem. Legendy mówią o dwupiętrowej sali balowej, szklanym suficie w jadalni, stajniach z marmurowymi żłobami, systemie wielkich luster, które miały oświetlać podziemia czy pięknym ogrodzie francuskim wokół pałacu… Cały tekst przeczytasz tutaj.

-Adrspach_3544-3572

MIEJSCE 3 – W Bajkowym mieście skalnym Adrspach

Marzyłeś kiedyś, żeby znaleźć się w bajce? Nie znajduje się wcale tak daleko, położona jest zaledwie 30 km od granic Polski.  Kręcono tam „Opowieści z Narnii”, ale inspirację mógł stamtąd czerpać sam Tolkien. Gdyby zza drzewa wyjrzał elf z łukiem albo hobbit, to nie zdziwilibyśmy się ani trochę – idealnie wpasowaliby się w krajobraz.  Tej bajki nie napisał człowiek, stworzyła ją natura.  Zadbała o każdy, najmniejszy szczegół. Piaskowe bloki wyrzeźbiła wodą, mrozem i wiatrem. Pomiędzy powstałe szczeliny zasiała piękne drzewa i gęste zielone mchy.  Przez setki tysięcy lat pozwoliła im wdzierać się między skały i żyć w niepowtarzalnej symbiozie. I tak zrodziło się Adrszpaskie miasto skalne. Cały tekst przeczytasz tutaj.

_MG_6238

MIEJSCE 2 – Najpiękniejsze plaże Portugalii i południowo-zachodni kraniec Europy

Zachodnie Algarve śmiało można nazwać najlepszymi plażami w Europie. Każdy kto tu przyjedzie,wyjedzie z niedosytem i będzie chciał ponownie wrócić. Najbardziej spektakularne formacje skalne znajdują się wokół Lagos, ale dopiero na zachód od tego miasteczka można znaleźć ciche, spokojne i urokliwe zakątki. Cały tekst przeczytasz tutaj.

Twierdza_Srebrna_3739

MIEJSCE 1 – Srebrna Góra w Górach Sowich – największa górska twierdza w Europie

Twierdza Srebrnogórska w Górach Sowich z daleka nie robi żadnego wrażenia. Nie góruje dumnie nad miastem, a jej sylwetka nie rozpływa się gdzieś w oddali. Dopóki nie podejdziecie blisko, to po prostu jej nie ma. Na horyzoncie widać tylko zatopioną w lesie Srebrną Górę. Gdybyśmy nie wiedzieli, że na jej szczycie znajduje się potężna, pruska fortyfikacja, być może wybralibyśmy inną trasę. Zarośnięta grubą warstwą trawy i krzaków pokaże Wam swoją wielkość dopiero, kiedy do niej wejdziecie. Wtedy przetrzecie oczy ze zdumienia i uwierzycie, że w jej wnętrzu mogło zmieścić się ponad 3, 5 tysiąca żołnierzy. Cały tekst przeczytasz tutaj.

PRZEPISY

wloszczyzna

MIEJSCE 5 – Wywar warzywny bez kostek rosołowych

Coraz więcej przepisów bazuje na wywarze przygotowanym na bazie kostek rosołowych lub bulionu. Taki wywar nie tylko nie zawiera żadnych substancji odżywczych, ale także zmienia smak potraw i upodabnia je do siebie. Kostki i buliony nafaszerowane są substancjami chemicznymi, utwardzonymi tłuszczami roślinnymi i wzmacniaczami smaku. W kostkach znajdziemy na przykład: glutaminian sodu (E 621, neurotoksyna), guanylan disodowy (E 627), inozynian disodowy (E 631) czy też karmel amoniakalny (E 150c) odpowiedzialny za barwę rosołu. A przecież przygotowanie domowego wywaru jest proste i mało pracochłonne! Cały tekst przeczytasz tutaj.

ciasteczka na smalcu-3859

MIEJSCE 4 – Kruche ciasteczka na smalcu wyciskane z maszynki

Przepis na ciasteczka z tradycjami według przepisu babci, która dostała go od swojej mamy. Zawsze pojawiają się na stole podczas świąt, zrobienie ich nie jest trudne, ale dosyć czasochłonne. Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest ręczna maszynka do mielenia mięsa ze specjalną nakładką do wyciskania ciastek. Jeżeli nie macie dostępu do takiej maszynki (my pożyczamy od babci), możecie rozwałkować ciasto i użyć zwykłych foremek do ciasteczek. Cały tekst przeczytasz tutaj.

MIEJSCE 3 – Tajska zupa Tom Yum Kung z krewetkami

Zupa Tom Yum Kung to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej z krewetkami zajmuje około 15 minut, parę minut dłużej gotuje się wersję z kurczakiem. Cały tekst przeczytasz tutaj.

naan5815

MIEJSCE 2 – Indyjskie placki naan

Urzeka nas jego smak, gładkość, kolor, prostota, rozpływające się masło, delikatny posmak kozieradki, sam zapach przywodzi na myśl różne obrazy związane z Indiami. Jak to możliwe, że coś tak prostego i szybkiego smakuje tak wybornie? Gdzie tkwi jego sekret? Cały tekst przeczytasz tutaj.

_MG_1380

MIEJSCE 1 – Prawdziwa włoska pizza

Prawdziwa włoska pizza rozpływa się w ustach – jej ciasto jest cienkie, chrupkie, nie wchłania sosu i dodatków, a sos ma smak świeżo zerwanych pomidorów doprawionych aromatycznymi ziołami. Czy da się ją zrobić w domu bez opalanego drewnem pieca ze składników dostępnych w Polsce? Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, zwłaszcza w dobrej mące, bazie do sosu oraz samym procesie pieczenia…Cały tekst przeczytasz tutaj.

Dodaj komentarz