Quesadilla z czerwoną fasolą, kukurydzą, ostrą papryką i cheddarem

Quesadilla to jeden z lepszych pomysłów na szybką przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Dziś zrobiliśmy ją na ostro z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, szalotki, kolendry i oczywiście ostrej papryczki. Quesadillę jedliśmy ze śmietaną skropioną limonką.

quesadillas5654

Zaczęliśmy od przygotowania farszu. Zeszkliliśmy na patelni cebulę szalotkę z dwoma ostrymi papryczkami pokrojonymi w plasterki, smażyliśmy je około 5 minut. Następnie dodaliśmy pół puszki odsączonej i przemytej czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy oraz dwa dojrzałe pomidory bez skórki. Pomidory można zastąpić 4-5 łyżkami stołowymi gęstego przecieru pomidorowego. Całość dusiliśmy na patelni około 15 minut. Pod koniec smażenia dodaliśmy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Farsz doprawiliśmy świeżo posiekaną kolendrą, szczyptą kminu rzymskiego, kilkoma ziarnami kopru włoskiego oraz łyżeczką rajma masala – indyjską przyprawą do dań z czerwonej fasoli. Trochę zmieszaliśmy Meksyk z Indiami, ale rajma masala świetnie komponuje się z kuchnią meksykańską. W jej składzie znajduje się m.in. kolendra, chilli, suszone mango, pestki granata, kukurydza, imbir i cynamon. Jeżeli nie macie tej przyprawy, dodajcie trochę więcej kolendry, też będzie dobrze 🙂

quesadillas5655

Quesadillę piekliśmy na elektrycznym grillu. Jeżeli w Waszej kuchni nie ma takiego grilla, bez problemu przygotujecie ją na patelni. Najpierw posypaliśmy jeden placek startym cheddarem. Kiedy ser się rozpuścił położyliśmy na tortillę warstwę farszu, posypaliśmy ją jeszcze raz serem, przykryliśmy drugim plackiem i zamknęliśmy pokrywę grilla. Grillowaliśmy ją 3-4 minuty.

quesadillas5656

Po wyjęciu pokroiliśmy tortillę na 8 części i podaliśmy z śmietaną wymieszaną z sokiem z połowy limonki. Śmietanę najlepiej wymieszać z limonką pół godziny przed podaniem, niech ma czas się przegryźć z kwaskowym smakiem. Z tego przepisu wychodzą 3 duże quesadille, a ponieważ farsz jest sycący, spokojnie najedzą się nią 4 osoby 🙂

quesadillas5657

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut

Złote proporcje:
– 6 dużych tortilli (mogą być pszenne, razowe lub pszenne z pełnym ziarnem)
– 2 ostre papryki
– pół puszki czerwonej fasoli
– pół puszki kukurydzy
– 2 duże, dojrzałe pomidory
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– garść świeżej kolendry
– 1 łyżeczka przyprawy rajma masala
– szczypta kminu rzymskiego
– kilka ziaren kopru włoskiego
– 100 – 150 g cheddara
– 1 limonka
– 1 małe opakowanie śmietany 18%

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Dodaj komentarz