Omlet z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

Omlet z oliwkami, kaparami, szalotką i suszonymi pomidorami to pomysł na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Przepis jest prosty, ale przyrządzenie zajmuje pół godziny, dlatego robimy go zazwyczaj w weekendy, kiedy nie musimy się śpieszyć do pracy.  Omlet komponuje się świetnie z chrupiącymi ciabattami z oliwkami. Takie śniadanie to przemiłe rozpoczęcie każdego poranka.

omlet5785

Jak zrobi ć omlet z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami?

Posiekaj szalotkę i podsmaż ją na łyżce masła. Delikatnie przyrumieniona szalotka nada omletowi słodko-ostry smaczek. W międzyczasie rozbełtaj trzy jajka i dopraw je solą. Kiedy cebula się zarumieni odłóż ją na talerz, na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła, wlej masę jajeczną, zredukuj ogień, dodaj zeszkloną cebulkę, a następnie ułóż suszone pomidory, kapary oraz pokrojone w plasterki zielone i czarne oliwki.

omlet5790

Patelnię przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu przez około 15 – 20 minut. Mniej więcej taki czas potrzebny jest, aby omlet ściął się, a smaki i aromaty pomidorów, oliwek i kaparów przegryzły się i połączyły.

omlet5788

Po usmażeniu przełóż omlet na talerze i zjadaj od razu, śniadanie jest już gotowe.

omlet5791

Porcja: 1 duży omlet,którym najedzą się 2 osoby
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 -25 minut

Złote proporcje:
– 3 jajka
– 1 mała cebula szalotka
– 5 suszonych pomidorów
– 1 łyżka stołowa kaparów
– 1 łyżka zielonych oliwek
– 1 łyżka czarnych oliwek
– sól
– 1 łyżka masła

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

8 komentarzy

Dodaj komentarz