Omlet z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

Omlet z oliwkami, kaparami, szalotką i suszonymi pomidorami to pomysł na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Przepis jest prosty, ale przyrządzenie zajmuje pół godziny, dlatego robimy go zazwyczaj w weekendy, kiedy nie musimy się śpieszyć do pracy.  Omlet komponuje się świetnie z chrupiącymi ciabattami z oliwkami. Takie śniadanie to przemiłe rozpoczęcie każdego poranka.

omlet5785

Jak zrobi ć omlet z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami?

Posiekaj szalotkę i podsmaż ją na łyżce masła. Delikatnie przyrumieniona szalotka nada omletowi słodko-ostry smaczek. W międzyczasie rozbełtaj trzy jajka i dopraw je solą. Kiedy cebula się zarumieni odłóż ją na talerz, na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła, wlej masę jajeczną, zredukuj ogień, dodaj zeszkloną cebulkę, a następnie ułóż suszone pomidory, kapary oraz pokrojone w plasterki zielone i czarne oliwki.

omlet5790

Patelnię przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu przez około 15 – 20 minut. Mniej więcej taki czas potrzebny jest, aby omlet ściął się, a smaki i aromaty pomidorów, oliwek i kaparów przegryzły się i połączyły.

omlet5788

Po usmażeniu przełóż omlet na talerze i zjadaj od razu, śniadanie jest już gotowe.

omlet5791

Porcja: 1 duży omlet,którym najedzą się 2 osoby
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 -25 minut

Złote proporcje:
– 3 jajka
– 1 mała cebula szalotka
– 5 suszonych pomidorów
– 1 łyżka stołowa kaparów
– 1 łyżka zielonych oliwek
– 1 łyżka czarnych oliwek
– sól
– 1 łyżka masła

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

8 Comments

  1. says: p.c.

    Proste do zrobienia, a wygląda na bardzo apetycznie. Dodałbym tam jeszcze jakieś suszone zioła dla podbicia smaku. Idealne na weekendowe śniadanie, wypróbuję na pewno! 🙂

    1. says: Złota Proporcja

      Proste, ale jednak czasochłonne, omlet wymaga ze 15-20 min aby na małym ogniu “dojrzał”. A jakie zioła byś dodał?

      1. says: p.c.

        To fakt, że trzeba odczekać swoje co na czczo może być ciężkie 🙂 Co do ziół to np. mieszankę “zioła prowansalskie” albo po prostu samo oregano.

    1. says: Złota Proporcja

      wpis poprawiony, dzięki za uwagę, cebulkę dodajemy po tym jak wylejemy masę jajeczna na patelnie, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać zeszkloną cebulkę do masy jajecznej. Jak kto lubi jak to woli 🙂 smacznego!!

Leave a comment

Zostaw komentarz