Domowy przepis na indyjski ser paneer

On 16 kwietnia 2014 by zlotaproporcja.pl

_MG_7472

Mleko i cytryna – tylko te dwa składniki potrzebne są do zrobienia indyjskiego sera paneer. Paneerem pod różnymi postaciami zajadaliśmy się w Indiach. Jest on głównym składnikiem jednego z naszych ulubionych hinduskich dań paneer tikka masala, czyli gęstego pomidorowego ostrego sosu z warzywami i właśnie z paneerem. Świetnie smakuje w sałatkach, na kanapkach czy podsmażony z przyprawami. Robiliśmy już paneer z czosnkiem i suszoną kozieradką, dziś zrobiliśmy jego klasyczną wersję.

_MG_7452

Przepis jest bardzo prosty. Najpierw gotujemy mleko na średnim ogniu. Im tłustsze mleko, tym lepszy będzie ser. Używamy wiejskiego, niepasteryzowanego mleka 4%, kupujemy je w mlekomacie lub od rolników. Po zagotowaniu mleka, zmniejszamy ogień, dodajemy do niego sok z cytryny i cały czas mieszamy. Na każdy litr mleka powinniśmy dodać dwie łyżki stołowe soku z cytryny.

_MG_7458

Po kilku chwilach mleko powinno zacząć się ścinać, a w garnku pojawią się drobne grudki. Kiedy mleko się zetnie, zdejmujemy garnek z gazu i studzimy w pokojowej temperaturze. Po ostudzeniu przelewamy powstałą masę przez gazę i odsączamy grudki od mleka. Następnie formujemy i zawijamy paneer w gazę i przyciskamy czymś ciężkim na co najmniej pół godziny pozwalając serowi nabrać kształtu.

_MG_7461

Z jednego litra mleka wychodzi taka oto porcja.

_MG_7467

Paneer ma bardzo wysoką zawartość białka oraz potasu przy bardzo małej liczbie kalorii. Jego smak można urozmaicić przyprawami i ziołami. Wystarczy dodać je po odsączeniu grudek podczas formowania sera. Paneer może być czosnkowy, z ostrą papryką, ze szczypiorkiem, z dowolną przyprawą na jaką macie w danym dniu ochotę. Świetnie smakuje też w szpinakowym sosie – przepis na palak paneer znajdziecie tutaj.

_MG_7470

Porcja: dla 1- 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas formowania się: 30 minut

Składniki:
– 1 litr mleka
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

8 komentarzy to “Domowy przepis na indyjski ser paneer”

Dodaj komentarz