Szarlotka z kruszonką na kruchym spodzie z przepisu babci

On 29 sierpnia 2014 by zlotaproporcja.pl

Szarlotka_1492

Nie jest to zwykły przepis, bo trafia na bloga prosto z babcinej kuchni i całego mojego dzieciństwa. Od kiedy pamiętam na każdym rodzinnym spotkaniu w domu dziadków wszyscy z niecierpliwością czekali na deser i ostatnią odsłonę kulinarnego kunsztu babci – to właśnie wtedy na stole pojawiała się ona: szarlotka z kruszonką na kruchym spodzie. Najlepsza, niepowtarzalna, idealna. Znikała w oka mgnieniu.

Przepis jest prosty, ale wymaga cierpliwości – ciasto musi odleżakować swoje w lodówce. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Najpierw musisz rozpuścić kostkę margaryny (używam Kasi) w rondelku na małym ogniu. Kiedy margaryna będzie rozpuszczona dodaj do rondelka 2 łyżki cukru. Zamieszaj, pozwól cukrowi rozpuścić się i zdejmij rondelek z ognia. Teraz trzeba dodać cztery żółtka, ale zanim to zrobisz pozwól margarynie trochę ostudzić się, w przeciwnym razie żółtka mogą się lekko ściąć. Białka odłóż do miseczki i wstaw do lodówki. Do dużej miski wsyp 15 czubatych łyżek przesianej przez sitko mąki, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze zamieszaj. Po połączeniu żółtek z margaryną dodaj je do mąki. Jeżeli ostudzisz margarynę za bardzo i nie będzie się chciała dobrze połączyć z żółtkami, to na chwilę postaw rondelek na mały ogień. Po ugnieceniu wszystkich składników podziel ciasto na nierówne dwie części (mniejsza część powinna to 1/3 całości) i schowaj je do lodówki w torebce lub pod przykryciem na co najmniej dwie godziny. Tak jak pisałam wcześniej ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Szarlotka_1497

Następnego dnia wyłóż tortownicę papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Większą część ciasta rozwałkuj, ułóż na spodzie tortownicy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 15 minut. W międzyczasie zetrzyj jabłka na grubszej tarce i zetrzyj do nich 1-2 cm kawałek cynamonu. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich niepełną szklankę cukru ( 5/6 szklanki) i zmiksuj. Z piekarnika wyjmij spód i rozprowadź na nim równomiernie jabłka, a następnie białka ubite z cukrem. Na wierzch zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami pozostałą część ciasta, która do tego momentu powinna leżeć w lodówce. Jeżeli wyjmiesz ciasto zbyt wcześniej z lodówki, to będzie się źle tarło. Po nałożeniu kruszonki włóż ciasto do piekarnika na 30-35 minut. Musisz wyczuć swój piekarnik, kruszonka powinna się delikatnie zarumienić i mieć złocisty kolor. Przed podaniem możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania ciasta: do 15 minut
Czas chłodzenia ciasta: co najmniej  2 godziny
Czas pieczenia: 45-50  minut

Złote proporcje:
– 15 czubatych łyżek mąki tortowej
– 4 jajka
– kostka margaryny
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 stołowe łyżki cukru do ciasta
– niepełna szklanka cukru do białek
– 5-6 średnich jabłek
– 1-3 cm kawałek cynamonu

Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Przepisy na desery:
Desery

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

2 komentarze to “Szarlotka z kruszonką na kruchym spodzie z przepisu babci”

Dodaj komentarz