Aromatyczny pasztet z czerwonej soczewicy

On 9 grudnia 2014 by zlotaproporcja.pl

pasztet_soczewica _3909

Kto uważa, że pasztet musi być z mięsa, ten zmieni zdanie po wypróbowaniu tego przepisu! Pasztet z czerwonej soczewicy pokochają nawet mięsożercy. W smaku nie ustępuje wcale mięsnym odpowiednikom, dobrze przyprawiony może być nawet lepszy, jest równie sycący i dużo mniej kaloryczny. Co więcej, wygląda dokładnie tak samo, ale zrobisz go dużo szybciej, a do jego przygotowania wykorzystasz warzywa z wywaru na zupę.

pasztet_soczewica_3888

Jeżeli nie masz ugotowanej włoszczyzny, to przygotowanie pasztetu zajmie Tobie więcej czasu. Musisz rozpocząć od ugotowania wywaru na zupę, z którego będziesz mieć włoszczyznę do pasztetu. Polecamy nasz przepis na wywar warzywny, który zrobisz w mniej niż w godzinę, z czego większość czasu to gotowanie. Soczewicę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i zalej w garnku dwoma szklankami wrzącej, osolonej wody. Gotuj ją około 15 minut po czym bardzo dobrze odsącz z wody. W międzyczasie rozbij w moździerzu czosnek, ostrą paprykę, goździki, imbir oraz ziarna i łodyżki kolendry. Łodyżki możesz zastąpić korzonkami kolendry, które są bardzo aromatyczne. Wystarczy umyć je i delikatnie obrać wierzchnią warstwę.

Pasztet_soczewica_3893

Pomidory zalej gorącą wodą i po kilku minutach zdejmij z nich skórkę. Ugotowaną włoszczyznę zmiksuj blenderem razem z pomidorami. Szalotkę posiekaj i dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mielony kmin rzymski, chwilkę obsmaż i dodaj składniki rozbite w moździerzu. Zamieszaj i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz soczewicę. Zamieszaj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz cząbrem i smaż przez kilka minut, po czym przełóż zawartość do miski i pozwól jej trochę przestygnąć zanim dodasz jajka. Przypraw nie żałuj, masa musi być wyrazista, po upieczeniu i wystudzeniu pasztet zrobi się łagodniejszy.

Kiedy masa ostygnie dodaj do niej żółtka. Białka przed dodaniem ubij na pianę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przed włożeniem pasztetu do piekarnik delikatnie uderz foremką w stół, w ten sposób uwolnisz pęcherzyki powietrza znajdujące się w masie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około godzinę. Jak zawsze musisz wyczuć swój piekarnik. My pieczemy na termoobiegu i w połowie pieczenia przekręcamy pasztet o 180 stopni. Po upieczeniu studź pasztet co najmniej kilka godzin.

pasztet_soczewica_3903

Porcja: 1 średniej wielkości blaszka
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Czas pieczenia: około 60 minut

Złote proporcje:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 dojrzałe pomidory
– 2 pietruszki z wywaru
– 3 marchewki z wywaru
– 1/3 selera z wywaru
– 20 cm kawałek pora z wywaru
– 3 jajka
– 5 łyżek oliwy
– 1 szalotka
– 1 ostra papryka
– 3 ząbki czosnku
– 3 goździki
– 2 cm kawałek imbiru
– 7-8 ziaren kolendry
– kilka korzeni lub łodyżek kolendry
– płaska łyżeczka kminu rzymskiego
– pół łyżeczki cząbru
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól
– pieprz

16 komentarzy to “Aromatyczny pasztet z czerwonej soczewicy”

Dodaj komentarz