Czerwony ryż smażony z tofu i rybą w tempurze

ryż smażony po tajsku; czerwony ryż; ryż smażony z panierowanym dorszem; ryż smażony z tofu; kuchnia tajska; potrawy tajskie;

Przepis na czerwony ryż smażony z tofu i rybą w panierce inspirowany jest dwoma kuchniami azjatyckimi – tajską i japońską. Do smażonego ryżu dodaliśmy kawałki polędwiczek z dorsza smażone w japońskiej tempurze panko. Jest to jedna z naszych ulubionych tempur, idealnie smakuje z uwielbianym przez nas dorszem, dlatego zaczęliśmy dodawać go do smażonego ryżu z tofu. Jest to dosyć czasochłonne danie, ponieważ tofu trzeba marynować przez dwie godziny. Wersja prostsza i szybsza to ryż smażony z samym tofu, też jest bardzo dobry, ale z dorszem w tempurze jest najlepszy!

Przepis na czerwony ryż smażony z tofu i rybą w tempurze panko

W przepisie zamiast ryżu białego czy jaśminowego użyliśmy pełnoziarnisty ryż czerwony, który posiada więcej właściwości odżywczych. Ryż czerwony jest bogaty w witaminę E, posiada naturalne przeciwutleniacze, wzmacnia odporność oraz poprawia kondycję serca. Warto więc czasem po niego sięgnąć. Jest on twardszy od białego ryżu, dlatego przed ugotowanie płuczemy go w zimnej wodzie przez 6 minut. Nie zmieniamy wody jak to jest w przypadku ryżu do sushi, wystarczy 2-3 razy go zamieszać, a następnie odlać mętną wodę. Ryż zalewamy i gotujemy trochę dłużej niż biały ryż, ma być miękki i jędrny, ale nie może być rozgotowany.

Zacznij jednak nie od ryżu, a od marynaty do tofu. Zmieszaj sos sojowy, rybny i ostrygowy, dopraw ostrą papryką. Zanurz tofu w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Kiedy tofu odsiedzi w lodówce 1,5 godziny lub więcej, zacznij robić ryż zgodnie z instrukcją powyżej. Kiedy ryż będzie prawie gotowy, zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Lekko natrzyj dorsza solą i  skrop paroma kroplami cytryny. Rozbełtaj jajko na talerzu, pokrój szalotkę, szczypiorek i ostrą paprykę, posiekaj czosnek, umyj kiełki fasoli mung.

ryż smażony po tajsku; czerwony ryż; ryż smażony z panierowanym dorszem; ryż smażony z tofu; kuchnia tajska; potrawy tajskie;

Wyjmij tofu z marynaty i pokrój w kostki. Rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju na woku i usmaż na nim tofu. Kiedy tofu będzie złociste, wyjmij je na talerz i odsącz na papierowym ręczniku. W międzyczasie w rondelku rozgrzej 3-centymetrową warstwę oleju. Pokrój dorsza na małe kawałki (paski 2-3cm) i obtocz go w jajku, a następnie w tempurze i smaż w głębokim tłuszczu w temperaturze ok 180 C przez dwie minuty. Dorsz ma być złocisty, delikatnie wpadający w brąz.  Po usmażeniu wyjmij na talerz i odsącz na papierowym ręczniku.

Na woku na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklij szalotkę, dodaj do niej ostrą paprykę i czosnek, podsmaż, dodaj suszone krewetki (opcjonalnie), zamieszaj i podsmaż przez chwilę, po czym dodaj łyżkę sosu rybnego i łyżkę sosu ostrygowego, znowu zamieszaj i chwilę podsmaż. Zacznij stopniowo dodawać ryż cały czas mieszając. Wymieszaj wszystko dobrze i podsmażaj chwilę, po czym dodaj cukier, 1 łyżkę sosu ostrygowego i 1 łyżkę rybnego, dodaj tofu, cały czas mieszając. Ryż ze wszystkim składnikami przesuń na bok woka i na jego dno wbij jajko. Jeżeli zostało Tobie jajko z dorsza, możesz także je dodać. Kiedy jajko się trochę zetnie zamieszaj je, kiedy będzie ścięte całkowicie wymieszaj je z ryżem. Wyłącz ogień i  dodaj kawałki dorsza, kiełki fasoli mung, szczypiorek i posiekane listki kolendry, wymieszaj. Ryż smażony z tofu i dorszem w tempurze jest już gotowy. Smacznego!

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: średnia
Czas przygotowania: 30-40 minut + 2 godziny marynowania tofu + czas gotowania ryżu

Złote proporcje:
– 250 g czerwonego ryżu
– 1 opakowanie tofu (naturalne, nie wędzone)
– 200 g dorsza, najlepiej polędwiczek
– 1 duża szalotka lub 2 małe
– pęczek szczypiorku
– 150 g kiełków fasoli mung
– 2 jajka
– japońska panierka panko do ryby
– 20-30 g suszonych krewetek (opcjonalnie)
– kilka gałązek świeżej kolendry
– 2  ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 3 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– olej z orzechów arachidowych (do smażenia na woku)

Marynata do tofu:
– 100 ml sosu sojowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– szczypta ostrej papryki

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

6 Comments

Leave a comment

Zostaw komentarz