Kiedy jakiś czas gotowaliśmy z sąsiadami nie chciało nam się robić pasty do pad thai’a, postanowiliśmy więc poeksperymentować bez niej. Makaron wyszedł trochę inaczej, ale jest również pyszny. Śmiejemy się, że ten przepis to pad thai dla leniwych. Dodaliśmy do niego grzybki mun i szalotkę, których nie dodajemy do pad thai’a. Makaron smażony po tajsku robimy z krewetkami, ale spokojnie możesz zamienić krewetki na kurczaka, jeżeli masz ochotę na mięso lub nie lubisz krewetek.
Przepis na makaron smażony po tajsku z krewetkami lub kurczakiem
Zacznij od przygotowania makaronu. Podobnie jak w przypadki pad thai’a namocz makaron w przegotowanej wodzie dopóki nie zmięknie, mniej więcej na tyle minut ile jest napisane na opakowaniu, ale uważaj, żeby nie wchłonął zbyt dużo wody i nie zrobił się „rozgotowany”. Następnie pokrusz w garści grzybki mun i również zalej je wrzątkiem. Teraz przygotuj wszystkie składniki: obierz krewetki, obierz i posiekaj szalotkę, pokrój ostrą paprykę, obierz imbir, umyj szczypiorek i kiełki mung.
Kiedy makaron i grzyby będą gotowe odcedź je, grzyby dodatkowo wyciśnij w dłoni, ponieważ wchłaniają jej bardzo dużo. Teraz rozgrzej dobrze na woku jedną łyżkę oleju. Dodaj cały makaron, zamieszaj i dopraw 3 łyżkami sosu ostrygowego oraz 1,5 łyżki sosu rybnego. Podsmażaj przez 2-3 minut i zdejmij makaron z woka. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju i dodaj posiekaną szalotkę. Zeszklij szalotkę i po 2 minutach dodaj ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę sosu rybnego, i starty imbir. Zamieszaj i smaż dalej, po minucie dodaj grzybki mun, a następnie cukier. W międzyczasie na drugim woku lub patelni równolegle rozgrzej mocno łyżkę oleju i zacznij podsmażać krewetki po minucie z każdej strony. Na woka z szalotką i resztą składników dodaj wcześniej przygotowany makaron, 1 łyżkę sosu ostrygowego, pół łyżki rybnego i sok z limonki. Dobrze wymieszaj i chwilę podsmaż.
Teraz odsuń wszystkie składniki na bok, dodaj odrobinę oleju i wbij jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, zamieszaj je i mieszaj dopóki całkowicie się nie zetnie. Wtedy zmieszaj jajko z makaronem i resztą składników, dodaj krewetki, zamieszaj. Zdejmij z gazu. Dodaj kiełki mung, i posiekany szczypiorek, wymieszaj, nałóż na talerze i posyp rozdrobionymi orzeszkami. Makaron smażony po tajsku odawaj ze szczypiorkiem, kawałkami limonki, rozdrobnionymi orzeszkami, sosem rybnym i ostrą papryką na osobnych talerzach, tak, aby każdy mógł doprawić makaron według własnego smaku.
Nasz przepis na pad thai’a znajdziesz w tym poście: Pad thai – makaron smażony po tajsku z tofu, krewetkami lub kurczakiem.
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Złote proporcje:
– 200 g makaronu ryżowego
– 20 surowych krewetek lub 250 g kurczaka
– 1 ząbek czosnku
– 1 duża szalotka
– 10 grzybków mun
– 100 g kiełków fasoli mung
– 2 łyżki oleju (używamy oleju z orzeszków ziemnych, możesz użyć też zwykłego)
– 2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
– 4 łyżki sosu ostrygowego
– garść rozgniecionych, niesolonych orzeszków ziemnych
– płaska łyżeczka brązowego cukru
– 1 limonka
– 1 -2 papryczki chilli (według uznania)
– pęczek grubego szczypiorku
– 1 jajko
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Wygląda bardzo przyjemnie, trzeba spróbować w końcu to Pad Thai 🙂
To akurat jest makaron smażony po tajsku, faktycznie podobny do pad thai’a, przepis na pad thai’a jest tutaj: http://www.zlotaproporcja.pl/2015/01/18/pad-thai/, pozdrawiamy!