Quesadilla z czerwoną fasolą, serem i warzywami – prosty i szybki przepis

kuchnia meksykańska; potrawy meksykańskie; Quesadilla wegetariańska; quesadilla z czerwoną fasolą; quesadilla z farszem z czerwonej fasoli;

Quesadilla z czerwoną fasolą, serem i warzywami to prosty oraz szybki sposób na mały i większy głód.  Quesadilla to w najprostszej wersji tortilla z mąki kukurydzianej lub pszennej z serem. Oprócz sera dodajemy do niej często farsz z czerwoną fasolą, czerwoną cebulą, ostrą i słodką papryką, pomidorem i świeżą kolendrą. Robimy ją na szybko po pracy, kiedy mamy ochotę na szybką i pożywną przekąskę lub podczas spotkania ze znajomymi. Quesadilla z czerwoną fasolą najczęściej jemy z guacamole, inną meksykańską salsą lub po prostu ze śmietaną skropioną sokiem z limonki.

Farsz z czerwoną fasolą, paprykami, cebulą i świeżą kolendrą

Zacznij od zrobienia farszu. Pokrój czerwoną cebulę oraz papryki na małe kawałki, następnie rozgrzej patelnię i zeszklij cebulę na oliwie. Kiedy cebula zmięknie, dodaj obie papryki. Jeżeli lubisz jeść ostrzej dodaj więcej lub mocniejszą w smaku ostrą paprykę. My zazwyczaj dodajemy dwie ostre papryczki, czasem też robimy quesadillę z habanero, wtedy jednak dodajemy połówkę habanero. Jeżeli nie lubisz jeść na ostro, to możesz dodać tylko słodką paprykę, ewentualnie odrobinę ostrej. Wszystko zależy od Twoich preferencji ostrości.

Kiedy papryka zacznie mięknąć, dodaj na patelnię czerwoną fasolę oraz pomidora lub przecier pomidorowy, wszystko zamieszaj. Pomidora dodajemy w sezonie, poza sezonem kiedy pomidory są bez smaku, wolimy dodać nasz domowy przecier pomidorowy. Zazwyczaj dodajemy gotową fasolę z puszki, gdyż quesadillę robimy na szybko. Oczywiście można także ugotować fasolę, wtedy czas przygotowania się wydłuży. Ale wróćmy do farszu. Dopraw farsz sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kuminem i solą. Podsmażaj przez 2-3 minuty, w międzyczasie posiekaj pół pęczka świeżej kolendry. Po zdjęciu patelni z gazu, dodaj kolendrę i zamieszaj, farsz jest już gotowy.

kuchnia meksykańska; potrawy meksykańskie; Quesadilla wegetariańska; quesadilla z czerwoną fasolą; farsz z czerwonej fasoli;
Farsz z czerwoną fasolą.

Quesadilla z czerwoną fasolą, serem i warzywami

Do zrobienia quesadilli potrzebny jest ser, który łatwo się topi. W Polsce raczej niemożliwe jest kupienie serów, których używa się w Meksyku, czyli queso oaxaca. My wykorzystujemy te same sery, co w przepisie na nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno, czyli cheddar i mozzarellę. Cheddar nadaje  aromat, natomiast mozzarella świetnie „skleja”. W Meksyku quesadille robi się na płaskiej blaszce tzw. comalu, której oczywiście nie będziemy mieć w domowych warunkach. Zamiast comalu możesz wykorzystać patelnię lub elektrycznego grilla, my zdecydowanie wolimy drugą opcję. Quesadillę możesz zrobić na dwa sposoby – składając jedną tortillę na pół lub przykrywając tortillę z serem i farszem drugą tortillą. W obu przypadkach wyjdzie ona równie dobra.

W wersji z grillem elektrycznym połóż tortillę na rozgrzanego grilla i posyp cienką warstwę startego cheddara i startej mozzarelli.  Kiedy ser zacznie się topić, nałóż cienką warstwę wcześniej przygotowanego farszu, złóż tortillę na pół lub połóż drugą tortillę, po czym zamknij grill. Kiedy tylko tortilla złapie kolor, zdejmij ją z grilla. Jeżeli zostawisz ją zbyt długo na grillu, ser i tortillę zbyt mocno się przypieką i quesadilla będzie twarda jak maca, a nie o to chodzi. W wersji z patelnią delikatnie podgrzej tortillę dosłownie na kilku kroplach oliwy, nałóż ser i farsz analogicznie jak w przypadku grilla. Na koniec podgrzej tortillę z obu stron i podaj z sosem według upodobań. Quesadilla z czerwoną fasolą, serem i warzywami smakuje świetnie z guacamole. Nasz przepis na guacamole znajdziesz tutaj: Jak zrobić guacamole? Przepis na najsłynniejszą meksykańską salsę.

kuchnia meksykańska; potrawy meksykańskie; Quesadilla wegetariańska; quesadilla z czerwoną fasolą; quesadilla z farszem z czerwonej fasoli;

Porcja: 2-3 niezłożone quesadille
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15-20 minut farsz + 5 minut każda quesadilla

Złote proporcje:
– 4-6 tortilli pszennych lub kukurydzianych
– ser cheddar
– ser mozzarella bez zalewy
– 400 g czerwonej fasoli
– 1 mała czerwona cebula
– 1 mały pomidor lub 4 łyżek przecieru pomidorowego np. z naszego przepisu
– pół słodkiej, czerwonej papryki (opcjonalnie)
– 1-2 papryczka chilli według preferencji ostrości
– pół pęczka świeżej kolendry
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżeczki kuminu
– sól
– oliwa

Wszystkie posty o kuchni meksykańskiej:
Kuchnia meksykańska

Nasze meksykańskie podróże:
Meksyk

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Dodaj komentarz