Kuchnia Dobromil z zewnątrz wygląda bardzo, ale to bardzo niepozornie. Jak przydrożny zajazd jakich w Polsce mamy wiele. Ale wystarczyło wejść do środka i zasiąść do stołu, aby poczuć się przytulnie i swojsko. A kiedy spróbowaliśmy pierwsze danie, wiedzieliśmy, że trafiliśmy na prawdziwą podlaską kuchnię. Kuchnię pełną serca i smaku, uczciwą, opartą na świeżych, lokalnych produktach. Jeżeli wybieracie się na Podlasie i zastanawiacie się, gdzie zjeść na Podlasiu, to zapamiętajcie to miejsce. Zwłaszcza, że Kuchnia Dobromil może być po drodze, jeżeli jedziecie do Krainy Otwartych Okiennic, w okolice Hajnówki czy też do Białowieży.
Kuchnia Dobromil – babka ziemniaczana, pielmieni i domowa kuchnia
Za pierwszym razem zamówiliśmy babkę ziemniaczaną i pielmieni. Babka podana była z surówką z buraka, ogórkiem i kwaśną śmietaną, natomiast pielmieni z kwaśną śmietaną i octem. Potrawy ozdobione płatkami jadalnych kwiatów prezentowały się bardzo zachęcająco, a smakowały jeszcze lepiej. Tak dobrych pielmieni nie jedliśmy już dawno. Miały świetnie doprawione nadzienie i znakomite ciasto.
Babka ziemniaczana była dokładnie taka jak być powinna – złocista, niezbyt tłusta i chrupiąca. W każdym kęsie było czuć, że wszystko jest robione na świeżo na miejscu. Kiedy przyjechaliśmy dwa dni później, pielmieni właśnie się skończyły. Złożyliśmy więc inne zamówienie, aby po kilku chwilach usłyszeć, że pielmieni jednak będą, a koleżanki właśnie kończą je lepić. Taką domową kuchnię bez kompromisów bardzo cenimy.
Soljanka, chłodnik i pierogi z gęsiną
Menu w Kuchni Dobromil jest krótkie i lokalne, a same porcje słuszne. Zjesz tutaj także świetne, treściwe zupy. Próbowaliśmy chłodnik z botwinką podawany z ziemniakami, żurek oraz soljankę. Każdą z nich możemy polecić. Kuchnia Dobromil to także znakomite, lepione na miejscu pierogi. Oprócz wspomnianych pielmieni jedliśmy pierogi ruskie oraz z soczewicą. Mieliśmy ochotę także na pierogi z gęsiną lub kaczką, ale musieliśmy obejść się smakiem, nie udało nam się na nie jeszcze trafić. Gęsina pewnie nie kojarzy się Tobie z Podlasiem, ale była tradycyjną, świąteczną potrawą w tych okolicach.
W menu są też kartacze i pieczeń podlaska z kopytkami i czosnkiem niedźwiedzim. Żałujemy, że nie starczyło nam miejsca na placki ziemniaczane. Te, które wychodziły z kuchni, wyglądały bardzo apetyczne. Placki podawane są ze śmietaną, twarożkiem lub gulaszem wieprzowym. Następnym razem na pewno je spróbujemy.
Domowe wypieki i lokalne produkty
Kuchnia Dobromil oferuje także domowe wypieki i lokalne, podlaskie produkty. W kuchni wypiekane są chleby i drożdżówki z sezonowymi owocami, można je kupić bezpośrednio na miejscu podczas składania zamówienia. Bardzo podobał nam się także dobór lokalnych produktów. Do obiadu można zamówić wodę z Krynek, świetne piwo Markowe z Hajnówki, herbatę z Ziołowego Zakątka, czy też zaskakująco dobre podlaskie wino z Winnicy Korol położonej w okolicy Mielnika.
Lokalne, rzemieślnicze produkty są świetnym dopełnieniem dobromilowych, domowych potraw. Jeżeli szukacie autentycznych podlaskich smaków, Kuchnia Dobromil jest jednym z tych miejsc, z których na pewno nie wyjdziecie głodni!
Wszystkie posty z Podlasia i Suwalszczyzny:
Podlasie i Suwalszczyzna
Nasze polskie podróże:
Polska
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!