Sałatka z wodorostów wakame i ogórka z prażonym sezamem w stylu sunomono

przez zlotaproporcja.pl

Pod słowem sunomono kryją się potrawy z sosem na bazie octu ryżowego. Jednym z najpopularniejszych dań sunomono jest sałatka z wodorostów wakame i świeżego ogórka doprawiona prażonym sezamem oraz bardzo aromatycznym sosem. Jest lekka, pożywna, orzeźwiająca, bardzo prosta i szybka do przygotowania. Do tego zawiera dość dużo naturalnego jodu. Choć klasycznie podawana jest przystawka lub dodatek do dań głównych, to sprawdzi się świetnie także lekka kolacja czy też lekkie drugie śniadanie. Sałatka z wodorostów wakame, świeżego ogórka i sezamu to jedna z moich ulubionych sałatek.

Sałatka z wodorostów wakame i ogórka

Przygotowanie sałatki zacznij od namoczenia suszonych wodorostów wakame na 10 minut w letniej wodzie. Pamiętaj, że wodorosty zwiększają swoją objętość nawet 10-krotnie, dlatego włóż je do naczynia o odpowiedniej wielkości. Ogórka dobrze umyj, pokrój na cienkie plasterki, posól i odstaw na bok. Sól wyciągnie z ogórka trochę wodę, Do tej sałatki nie obieramy ogórka, ale jeżeli masz taką potrzebę, obierz go przed pokrojeniem.

sałatka z wodorostów wakame i ogórka; sałatka z wodorostów; sałatka z wodorostów wakame; sałatka wakame; sunomono; sałatka sunomono; sałatka z glonów wakame;



W międzyczasie upraż na patelni nasiona sezamu i przygotuj sos. Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy z cukrem. Mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści. Po 10 minutach od namoczenia odsącz dobrze wodorosty z wody, której nie wchłonęły. Pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie opłucz ogórka z soli, również odsącz, dodaj do wodorostów razem z sosem i dobrze wymieszaj. Na koniec posyp sałatkę uprażonym sezamem.

sałatka z wodorostów wakame i ogórka; sałatka z wodorostów; sałatka z wodorostów wakame; sałatka wakame; sunomono; sałatka sunomono; sałatka z glonów wakame;

Porcja: 2 duże porcje / 4 małe porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15-20 minut

Złote proporcje:
– garść suszonych wodorostów wakame
– 1 duży ogórek
– 1 łyżka prażonego sezamu
– 4 łyżki octu ryżowego
– pół łyżki oleju sezamowego
– pół łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– łyżeczka soli

Wszystkie pomysły na sałatki:
Sałatki

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.

4 komentarze

Martyna 14 lutego 2021 - 09:01

Pyszka, fajna, delikatna i pożywna! uwielbiam ja

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 19 lutego 2021 - 17:41

Super, również uwielbiamy

Odpowiedz
Aneta Szymańska 2 września 2022 - 14:07

Jak długo można przechowywać ta sałatkę? Myślę o kilku dniach ,tygodniach. Czy Ktoś może robił coś takiego w sloiki na zime?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 7 września 2022 - 09:00

Zawsze zjadamy tę sałatkę po przygotowaniu, nie przechowywaliśmy jej dłużej niż jeden dzień ani nie zamykaliśmy w słoikach. Jeżeli zdecydujesz się na przechowanie, daj znać jak wyszło!

Odpowiedz

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!