Kiedy zaczyna się sezon na jabłka, warto zrobić jabłka do słoików. Są idealne na szarlotkę zimą! Zwłaszcza jeżeli masz własne jabłka lub jak my dostajesz papierówki lub antonówki z działki babci. Jabłonie zasadziliśmy także na naszej działce, nie możemy się doczekać kiedy zrobimy jabłka do słoików z własnych owoców. Oto nasz prosty, domowy przepis na jabłka do słoików na zimę.
Jak zrobić jabłka do słoików na szarlotkę?
Zacznij od umycia i obrania jabłek ze skórki. Polecamy kwaśne jabłka jak papierówki, antonówki, świetnie sprawdzi się też szara i złota reneta oraz boiken. W kolejnym kroku przekrój jabłka na ćwiartki, po czym wykrój gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka na 1-2 centymetrowe plasterki. Następnie włóż je do garnka, dodaj wodę i cukier. My dodajemy brązowy cukier, ale możesz także użyć białego cukru. Ilość cukru jest orientacyjna – jeżeli dodajesz słodsze jabłka, możesz dodać mniej cukru. Jeżeli nie chcesz, aby jabłka ściemniały, możesz dodać świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny.

Zacznij gotować jabłka na małym ogniu co jakiś czas je mieszając. Jabłka powinny się gotować i rozpaść na mus, ale nie można ich przypalić. Po około 20 minutach powinny mieć odpowiednią konsystencję. Część jabłek zamieni się w mus, a część pozostanie w kawałkach. Wtedy zdejmujemy jabłka z ognia i opcjonalnie doprawiamy je świeżo startym cynamonem. Następni przekładamy je do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy nowymi zakrętkami. Nie pasteryzujemy jabłek, jedynie odwracamy je do góry nogami i owijamy kocem i zostawiamy tak na 24 godziny. Zakrętki powinny same się zassać. Tak samo postępujemy z przecierami pomidorowymi, na które przepis znajdziesz w tym tekście. Oczywiście możesz zdecydować się na pasteryzację słoików z jabłkami.


Jabłka z tego przepisu możesz wykorzystać do szarlotki i innych ciast z jabłkami. Polecamy nasz przepis na szarlotkę z kruszonką na kruchym cieście – zimą często robimy ją właśnie z jabłkami ze słoika. Jabłka sprawdzą się także w naszym przepisie na najprostszy strudel jabłkowy czy też jako dodatek do naleśników!
Porcja: 3 słoiki 900 ml
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas gotowania 20 minut + pasteryzacja
Złote proporcje:
– 2 kg jabłek na szarlotkę (np. antonówka, papierówka)
– około 250 g cukru (używamy brązowego)
– 100 ml wody
– opcjonalnie cynamon, sok z cytryny
Wszystkie przepisy na przetwory:
Domowe przetwory
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!