Szakszuka od dawna jest jednym z naszych ulubionych śniadań. Najbardziej lubimy prosty, klasyczny przepis z pomidorami, papryką i harissą. Latem. kiedy papryki i pomidory są pełne smaku, jemy ją co najmniej raz w tygodniu. Czasem nawet częściej! Przygotowanie szakszuki nie jest trudne, choć trochę czasochłonne. Ale warto poświęcić ten czas, bo jest to pyszne i bardzo sycące śniadanie, które pozwala znakomicie rozpocząć dzień.
Skąd pochodzi szakszuka?
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Choć większość osób kojarzy zapewne szakszukę z Izraelem, to najprawdopodobniej powstała ona w Tunezji. Dlatego właśnie w klasycznym przepisie do szakszuki dodaje się popularną w Tunezji pastę harissę na bazie ostrej papryki z dodatkiem m.in. czosnku i kuminu. Jeżeli nie masz harissy, to możesz ją zastąpić posiekaną ostrą papryką oraz dodać jeden ząbek czosnku więcej, a także trochę więcej kuminu.
Szakszuka z pomidorami, papryką i harissą
Najważniejsze w szakszuce są pełne smaku pomidory i soczysta papryka. Dlatego najczęściej robimy ją latem w sezonie na paprykę i pomidory. Przygotowanie szakszuki zacznij od umycia papryki, usunięcia jej gniazd nasiennych i pokrojenia jej w drobną kostkę. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i na średnim ogniu zacznij dusić paprykę. Pamiętaj, aby użyć dużą patelnię, będziesz na nią wbijać 3-4 jajka. W międzyczasie zalej pomidory wrzątkiem na 2 minuty, odsącz je, obierz ze skórki i pokrój również w drobną kostkę.
Po 3-4 minutach duszenia, kiedy papryka trochę zmięknie, dodaj na patelnię zmielony kumin, posiekany czosnek, sól, harissę i przecier pomidorowy. Wymieszaj wszystko i podsmażaj przez 1-2 minuty. Teraz dodaj na patelnię przygotowane wcześniej pomidory, zamieszaj i duś na patelni pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zdejmuj przykrycie, daj większy ogień i odparowuj (zredukuj) „wodę” z pomidorów, aby wszystko nabrało konsystencji pasty i nie było płynne. Może to trwać nawet kilkanaście minut i zależy od wodnistości pomidorów czy też mocy ognia. My w tym kroku podsmażamy pastę na dosyć dużym ogniu i mieszamy co 2-3 minuty.
Kiedy pomidory i papryka będą gotowe, zrób w nich dziurki i wbij do nich jajka. W zależności od wielkości patelni oraz tego jak bardzo jesteśmy głodni, dodajemy do takich proporcji warzyw 3 lub 4 jajka. Smaż wszystko na średniej wielkości ogniu, dopóki jajka się nie zetną. Kiedy jajka będą gotowe, postaw patelnię z szakszuką na śniadaniowym stole lub wyłóż ją od razu na talerze. Opcjonalnie możesz ją posypać świeżą kolendrą, my wolimy ją w wersji klasycznej bez zielonych dodatków. Smacznego!
Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30-40 minut
Złote proporcje
– 3-4 jajka
– 2 duże papryki
– 4 duże, dojrzałe pomidory
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1-2 łyżki pasty harrisy w zależności od preferencji ostrości (można zastąpić świeżą ostrą papryką)
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka zmielonego kuminu
– 2 łyżki oliwy
– sól do smaku
Wszystkie przepisy na śniadania:
Śniadania świata
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
Rewelacja! Dziękuję za ten przepis. Spróbuję już na najbliższym weekendzie
Super, pozdrawiamy!