Gazpacho to bez wątpienia najsłynniejszy hiszpański chłodnik. Jest kwintesencją lata, a jego podstawą są dojrzałe i pełne smaku pomidory. Oprócz pomidorów do gazpacho dodaje się inne sezonowe warzywa, czyli paprykę, ogórka i cebulę oraz doprawia oliwą, czosnkiem, winnym octem i rozmoczonym pieczywem. Przyjmuje się, że najbardziej tradycyjny przepis na gazpacho pochodzi z Andaluzji i właśnie ten hiszpański region nazywany jest stolicą gazpacho. Oto nasz sprawdzony przepis na ten pełen smaku hiszpański chłodnik!
Jak zrobić gazpacho?
Zacznij od przygotowania warzyw. Umyj pomidory, paprykę i ogórka. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój twardy środek pomidorów i pokrój je w kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i łodygi, po czym pokrój w kostkę. Obierz ogórka i pokrój go w kostki. Jeżeli ogórek ma przerośnięte pestki, to możesz je usunąć. Obierz cebulę i czosnek, pokrój je na mniejsze kawałki. Wrzuć pokrojone warzywa do blendera i zmiksuj na gładką masę. Aby zagęścić zupę możesz dodać do gazpacho miąższ z dwóch kromek chleba lub bułki.

Kiedy warzywa i chleb będą miały gładką konsystencję, dodaj do zupy oliwę i ocet, po po czym ponownie zmiksuj. My dodajemy ocet winny na bazie sherry, czyli Vinagre de Jerez. Jest to bardzo aromatyczny, andaluzyjski ocet z win sherry wytwarzany w okolicach Jerez de la Frontera, który bez problemu można kupić w Polsce np. w sklepach Kuchnie świata. Możesz go wykorzystać nie tylko do gazpacho, ale także do sałatek. Oczywiście możesz też zastąpić go zwykłym octem winnym. W ostatnim kroku dopraw gazpacho solą i pieprzem, następnie odstaw do schłodzenia do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Jak podawać gazpacho?
Gazpacho w Hiszpanii często podaje się w szklankach z kostkami lodu. W gorącej Andaluzji wypita porcja schłodzonego gazpacho świetnie chłodzi organizm, do tego jest pożywna i sycąca. Oczywiście możesz je podać także w tradycyjny sposób w talerzu i udekorować np. listkami bazylii. Smacznego!
Porcja: dla czterech osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia (co najmniej 2 godziny)
Złote proporcje:
– 4-5 dojrzałe pomidory (około 800 g)
– 1 większy ogórek (około 200 g)
– 1 papryka (około 200 g)
– połowa cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżka octu sherry Vinagre de Jerez lub octu winnego
– 2 kromki bułki lub pieczywa, może być czerstwe (opcjonalnie)
– 3 łyżki oliwy (60 ml)
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie przepisy z Hiszpanii:
Kuchnia hiszpańska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!