Smażone bakłażany z miodem, po hiszpańsku berenjenas fritas con miel, to tradycyjne tapas z Andaluzji. Może nie są najpiękniejszą potrawą świata, ale są zaskakująco smaczne i bardzo proste do zrobienia. Możesz je przygotować jako osobne danie albo jako tapas jak ma to miejsce w Hiszpanii. Sprawdzą się świetnie jako jedna z wielu przekąsek. Można je jeść zarówno od razu po usmażeniu, jak też chwilę po ostygnięciu. Smażone bakłażany z miodem zrobisz maksymalnie w kilkanaście minut po wcześniejszym osoleniu bakłażana.
Smażone bakłażany z miodem z Andaluzji
Zacznij od przygotowania bakłażana. Pokrój go na plasterki o grubości około pół centymetra, po czym posyp je solą z dwóch stron. Odstaw bakłażana na co najmniej 30 minut, a najlepiej na dłużej. Sól odciągnie w tym czasie goryczkę, a bakłażan puści soki. Następnie opłucz bakłażana z soli, odciśnij wodę i osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz plastry w mące, otrzep nadmiar mąki, rozgrzej olej lub oliwę na patelni i smaż bakłażany po obu stronach do momentu kiedy się zarumienią. Jeżeli chcesz, aby bakłażany były bardziej chrupiące, to możesz obtoczyć je w mące wymieszanej z bułką tartą, ale w oryginalnych przepisach wykorzystuje się jedynie mąkę.
W Hiszpanii bakłażany smaży się na oliwie, zamiast oliwy możesz użyć także oleju rzepakowego. Istotne jest, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany. Im wyższa temperatura oleju, tym szybciej usmażymy bakłażana i wchłonie on mniej tłuszczu. Po usmażeniu bakłażanów wyłóż je na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Następnie przełóż je na talerz i polej lub posmaruj je miodem, w zależności od konsystencji miodu. Wybieraj miód delikatny w smaku, intensywny i mocno aromatyczny miód np. lipowy czy gryczany za bardzo zdominuje bakłażana. Smacznego!
Porcja: dla dwóch osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10-15 minut + co najmniej 30 minut
Złote proporcje:
– 1 bakłażan
– 125 g mąki pszennej
– kilka łyżek miodu
– olej lub oliwa do smażenia
– sól
Wszystkie przepisy z Hiszpanii:
Kuchnia hiszpańska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!