Espinacas con garbanzos, czyli szpinak z ciecierzycą, to jedno z tapas, które zachwyciło nas podczas podróży do Andaluzji. Po raz pierwszy spróbowaliśmy tę potrawę w jednym z tapas barów w Sewilli. Szpinak z dodatkiem ciecierzycy był znakomicie doprawiony czosnkiem i kuminem. Jakie to proste i pełne smaku danie! Może nie wygląda pięknie, ale za to jak wybornie smakuje. Była to jedna z pierwszych potraw, którą zrobiliśmy po powrocie z Andaluzji do Polski. Wiemy, że będziemy robić go bardzo często, szpinak z ciecierzycą jest idealny jako przekąska lub na szybką kolację!
Szpinak z ciecierzycą po hiszpańsku
Przepis na szpinak z ciecierzycą po hiszpańsku jest bardzo prosty! Do tego zrobisz go w 15-20 minut. Zacznij od przygotowania składników. Na dwie porcje o wielkości jak na zdjęciu będziesz potrzebować 600 g umytego szpinaku, 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy, 1 posiekaną cebulę, 1 łyżkę przecieru pomidorowego i cztery posiekane ząbki czosnku. Do tego oliwa, kumin, sól i pieprz.

Zacznij od rozgrzania na patelni oliwy i zeszklij na niej cebulkę. Teraz dodaj poszatkowany szpinak oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Następnie dopraw solą i pieprzem, po czym duś kilka minut na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Kiedy szpinak się poddusi, dodaj ciecierzycę, posiekany czosnek i kumin. Następnie podsmażaj dalej na małym ogniu przez 1-2 minuty mieszając. Jeżeli jest potrzeba możesz na koniec dodać jeszcze trochę soli, pieprzu lub kuminu. Zamieszaj i podawaj od razu po zdjęciu z patelni. Espinacas con garbanzos, czyli szpinak z ciecierzycą po hiszpańsku jest już gotowy! Smacznego!
Porcja: dla dwóch osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15-20 minut
Złote proporcje:
– 600 g szpinaku
– 1 mała czerwona cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
– 2 łyżeczki kuminu
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz
Wszystkie przepisy z Hiszpanii:
Kuchnia hiszpańska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!