Ciasteczka owsiane z pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym są banalnie proste do zrobienia, pyszne, pożywne i chrupiące! Przyznamy się, że ostatnio robimy je raz w tygodniu i wcale nam się nie nudzą! Nasz przepis jest szybki i prosty, ciasteczka owsiane zrobisz w zaledwie w pół godziny wliczając to czas pieczenia. Smakują znakomicie same, ale Łukasz lubi je także posmarować miodem lub masłem orzechowym.
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznika
Zacznij od rozpuszczenia w rondelku masła. Kiedy masło się rozpuści, odstaw je do ostygnięcia i przygotuj pozostałe składniki. W międzyczasie w misce wymieszaj płatki owsiane z mąką, brązowym cukrem i proszkiem do pieczenia. My wybieramy zazwyczaj mąkę orkiszową, ale możesz także dodać mąkę pszenną. Na początku dodawaliśmy trochę mniej cukru (60 g), ale według nas ciasteczka owsiane smakują lepiej, jeżeli dodasz do podanych proporcji 80 g cukru. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym dodaj ziarna. My dodajemy 3 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki siemienia lnianego i 2 łyżki pestek dyni, ale śmiało możesz dodać inne proporcje według własnego uznania.
W kolejnym kroku zamieszaj i dodaj rozpuszczone masło oraz 2 jajka. Następnie połącz dobrze wszystkie składniki i rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie grzałka góra- dół. Dwie blaszki wyściel papierem do pieczenia. Porcje ciasteczek nakładamy łyżką stołową i ugniatamy je łopatką do nakładania ciasta. Nie zależy nam, aby ciasteczka miały idealny okrągły kształt, jedynie delikatnie wyrównujemy ich brzegi. Ale oczywiście możecie wykorzystać okrągłe formy do ich uformowania. Na jednej blaszce mieszczą nam się 4 rzędy ciasteczek po cztery sztuki. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Po kilku minutach pieczenia blaszki zamieniamy miejscami, aby ciasteczka upiekły się dobrze z góry i dołu. Wyjmujemy je z piekarnika, kiedy zrobią się złociste. Od razu po wyjęciu z piekarnika są miękkie, czekamy więc kilkanaście minut, aby ostygły i stężały. Następnie przekładamy je na talerz lub do miski. Ciasteczka owsiane przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Porcja: 2 blaszki / 32 ciasteczka
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10-15 minut + czas pieczenia
Składniki:
– 250 g płatków owsianych (najlepiej górskie, nie błyskawiczne)
– 100 g masła
– 50 g mąki orkiszowej lub pszennej
– 80 g brązowego cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 2 łyżki pestek dyni
– 3 łyżki siemienia lnianego
Nasze słodkie przepisy:
Desery
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!