Crumble z truskawkami to niezwykle prosty i jakże smaczny przepis na truskawki pod kruszonką. Świeże, pełne smaku truskawki zapiekamy w kokilkach pod chrupiącą, maślaną kruszonką. Kiedy wyjmujemy je z piekarnika cała kuchnia wypełnia się cudownym zapachem truskawek. Tak właśnie pachnie lato! Do przygotowania crumble z truskawkami potrzebujesz zaledwie 5 składników i naprawdę niewiele pracy. Efekt jest natomiast gwarantowany. Truskawki pod kruszonką robimy w sezonie ze świeżych truskawek, crumble ze świeżymi owocami jest najlepsze, choć oczywiście poza sezonem można wykorzystać mrożone truskawki.
Truskawki pod kruszonką
Słowo crumble oznacza kruszonkę, najczęściej przygotowuje się ją na słodko z sezonowymi owocami, chociaż można także spotkać crumble w wersji słonej z mięsem. W tym przepisie oczywiście robimy ją na słodko, a pierwsze skrzypce grają świeże truskawki. Zaczynamy od zrobienia kruszonki, ponieważ musi ona spędzić co najmniej 30 minut w lodówce. Mąkę wymieszaj w misce z brązowym cukrem. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki. Ugnieć ręką delikatnie wszystkie składniki formując kruszonkę, przykryj i wstaw do lodówki. Jeżeli Twoja kruszonką spędzi w lodówce dłużej niż 30 minut, truskawki przygotuj 15 minut przed wyjęciem kruszonki z lodówki.
Odszypułkuj i opłucz truskawki. Pokrój na ćwiartki, dodaj brązowy cukier i łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeżeli truskawki są bardzo słodkie, dodaj troszeczkę mniej cukru. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie posmaruj masłem kokilki lub naczynie żaroodporne, w którym chcesz zapiekać crumble. Nam trochę bardziej smakuje crumble zapiekane w mniejszych naczyniach, w których truskawki mocniej się redukują. Zacznij rozgrzewać piekarnik, wyjmij kruszonkę z lodówki, wypełnij naczynia przygotowanymi wcześniej truskawkami zostawiając miejsce na kruszonkę i posyp je kruszonką. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany, wstaw crumble do piekarnika.
Crumble z truskawkami pieczemy około 30 minut w 190 stopniach z grzałką góra dół. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić, dlatego na ostatnie dwie minuty włączamy dodatkowo termoobieg. Kiedy kruszonka się zarumieni, wyłącz piekarnik. Nie przejmuj się kiedy po wyjęciu z piekarnika kruszonka i truskawki opadną, to jest normalne. Truskawki pod kruszonką najlepiej smakują tego samego dnia po ostygnięciu. Wtedy kruszonka jest najbardziej chrupiąca. Crumble można urozmaicić dodając do nich przed podaniem gałkę lodów waniliowych. Smacznego!
Porcja: 8 kokilek
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia w lodówce (co najmniej 30 minut) + czas pieczenia 30 minut
Złote proporcje – owoce:
– 750 g truskawek
– 50-60 g brązowego cukru w zależności od słodyczy truskawek
– łyżka mąki ziemniaczanej
Złote proporcje – kruszonka:
– 150 g mąki pszennej
– 100 g zimnego masła (+ masło do posmarowania kokilek)
– 100 g brązowego cukru
Wszystkie przepisy na desery:
Desery
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!