Pierniczki z mąki gryczanej są pyszne, łatwe do zrobienia i bezglutenowe! Od jakiegoś czasu trochę ograniczamy spożycie pszenicy i bardzo chętnie eksperymentujemy z różnymi mąkami. W tym roku świąteczne pierniczki zrobiliśmy z mąki gryczanej, wyszły znakomite! Według nas mąka gryczana podkreśliła przyprawy oraz korzenny smak pierniczków i nadaje się świetnie do tego typu wypieków. Nasz przepis jest prosty i nie powinien sprawić trudności.
Pierniczki z mąki gryczanej
Zacznij od podgrzania w rondelku na małym ogniu masła, cukru (polecamy brązowy cukier) oraz miodu. Mieszaj je co jakiś czas. Kiedy te składniki składniki połączą się, dodaj 3 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczkę startego cynamonu oraz 2 łyżeczki kakao. Kakao możesz ewentualnie zastąpić dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Wszystko dobrze zamieszaj, podgrzewaj kilka chwil na wolnym ogniu i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przesiej mąkę, po czym dodaj do niej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Kiedy masa w rondelku ostygnie, dodaj do niej dwa żółtka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj masę do mąki i ugnieć ciasto. Aby ciasto miało jednolitą konsystencję, dodaj także 1 łyżkę śmietany. Kiedy ciasto będzie gotowe, odłóż je na minimum pół godziny. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne podczas wałkowania.
Rozwałkuj partiami ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrój pierniczki foremkami. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik w trybie góra dół do 180 stopni. Przekładaj pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łopatki do nakładania ciasta. Jeżeli rozwałkujesz ciasto zbyt cienko, to pierniczki mogą nie trzymać kształtu podczas przekładania. Następnie piecz pierniczki przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Kiedy trochę ostygną, nabiorą odpowiedniej twardości. Pierniczki z mąki gryczanej są już gotowe! Możesz je także polukrować i udekorować. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Porcja: 3 blaszki
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + min. 30 minut leżakowania ciasta + czas pieczenia
Składniki:
– 500 g mąki gryczanej
– 150 g masła
– 100 g miodu, najlepiej płynnego
– 150 g brązowego cukru
– 2 żółtka
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki kakao lub 2 kostki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– 1 łyżka śmietany
Nasze słodkie przepisy:
Desery
Przepisy i teksty o kuchni polskiej:
Kuchnia polska
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!