Śledzie z porem i jabłkiem w oliwie to bardzo prosty przepis na lekką śledziową przekąskę bez majonezowego czy śmietanowego sosu. Śledzia z tego przepisu robi się bardzo szybko z kilku prostych składników – śledzia, pora, jabłka i oliwy, natomiast trzeba mu dać co najmniej dwa dni na przegryzienie się składników. Śledzie z porem i jabłkiem sprawdzą się świetnie zarówno na święta, jak i na co dzień. Osobiście bardzo lubimy urozmaicać nasze śniadania śledziami, śledzie z porem i jabłkiem w oliwie pasują do naszych codziennych śniadań wyśmienicie.
Śledzie z porem i jabłkiem w oliwie
Zacznij od pokrojenia filetów śledziowych. Jeżeli używasz filetów w oleju, opłucz je wcześniej wodą. Śledzie pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski lub słoika. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, po czym dodaj je do śledzia. Następnie posiekaj umytego pora na drobne paseczki i również dodaj do pozostałych składników. Teraz dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki oliwy i dobrze wymieszaj. Odstaw na dwa dni do lodówki dając składnikom czas na przegryzienie się. My przechowujemy śledzie z tego przepisu w szczelnie zamkniętym słoiku, dopiero przed podaniem przekładamy je do miseczki lub na talerz. Podawaj je posypane świeżo posiekanym porem. Dzięki temu śledzie z porem i jabłkiem w oliwie będą bardziej wyraziste w smaku, odrobina świeżego pora nada im także trochę chrupkości.
Porcja: 1 mały słoik jak na zdjęciu
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + 2 dni przegryzienie się składników
Złote proporcje:
– 300 g filetów śledziowych
– 1 jabłko
– pół pora + por do posypania przed podaniem
– 3 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
Wszystkie przepisy ze śledziem:
Przepisy ze śledziem
Przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
zrobiłem i pycha ciekawy smak pora !
Super, cieszymy się, że smakowało 🙂