Sałatka szuba. Śledź pod buraczano-jajeczną pierzynką.

Sałatka szuba to tradycyjna sałatka świąteczna w kuchni kresowej i nasza ulubiona sałatka śledziowa. Połączenie śledzia z burakiem, jajkiem i ziemniakami to znakomita kompozycja. Przygotowanie tej sałatki jest trochę czasochłonne z powodu gotowania buraków i ziemniaków, ale sam przepis jest bardzo prosty. Szuba sprawdzi się świetnie zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień w domu czy na drugie śniadanie w pracy.

szuba; sałatka szuba; sałatka śledziowa; warstwowa sałatka śledziowa; śledź pod pierzynką; szuba – warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami; tradycyjna szuba; ukraińska szuba; Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa; Sałatka śledziowa z burakami pod pierzynką;

Szuba – warstwowa sałatka śledziowa z burakami

Zacznij od przygotowania wszystkich składników na sałatkę. Ugotuj buraki, ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Ugotowane składniki muszą oczywiście ostygnąć, dlatego gdy planujemy robić sałatkę rano, gotujemy je dzień wcześniej. Kiedy buraki, ziemniaki i jajka ostygną, opłucz filety śledziowe, pokrój je na kawałki i skrop kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Posiekaj drobno średniej wielkości cebulę. Następnie obierz ugotowane buraki i ziemniaki. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Jajka obierz ze skorupek.

szuba; sałatka szuba; sałatka śledziowa; warstwowa sałatka śledziowa; śledź pod pierzynką; szuba – warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami; tradycyjna szuba; ukraińska szuba; Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa; Sałatka śledziowa z burakami pod pierzynką;

Wszystkie składniki są gotowe, czas na się ułożenie warstw sałatki. Pierwszą warstwą jest śledź, którego przykrywamy cienką warstwą cebuli. Następnie układamy ziemniaki i smarujemy cienką warstwę majonezu. Przedostatnią warstwą są buraki. Na koniec ścieramy na tarce o drobnych oczkach ugotowane jajka, jest to ostatnia warstwa sałatki. Szuba jest już prawie gotowa. Trzeba ją jeszcze wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki i pozwolić się jej przegryźć. Jeżeli planujesz podać sałatkę kolejnego dnia, zetrzyj jajka bezpośrednio przed podaniem. Wtedy nie zabarwią się one od buraków.

szuba; sałatka szuba; sałatka śledziowa; warstwowa sałatka śledziowa; śledź pod pierzynką; szuba – warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami; tradycyjna szuba; ukraińska szuba; Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa; Sałatka śledziowa z burakami pod pierzynką;

Porcja: dla 6-8 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut + czas stygnięcia

Złote proporcje:
– 200 g filetów śledziowych
– 1 średniej wielkości cebula
– 300-400 g buraków
– 3 ziemniaki
– 2 jajka
– 4 łyżki majonezu
– cytryna

Przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Wszystkie przepisy na sałatki:
Sałatki świata

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

8 komentarzy

Leave a Reply