Śledzie po kaszubsku są ostatnio jednym z naszych ulubionych śledziowych przepisów. Od zawsze lubiłam połączenie śledzia z suszoną śliwką. Z dodatkiem przecieru pomidorowego i czerwonej cebuli smakują wybornie. Śledzie po kaszubsku są łatwe i szybkie do zrobienia. Można, a nawet trzeba zrobić je z wyprzedzeniem, co najmniej 2 dni przed podaniem. Do tego bez problemu przetrwają przez kilka dni w lodówce. Oto nasz prosty przepis na znakomite śledzie po kaszubsku z suszoną śliwką.
Śledzie po kaszubsku z suszoną śliwką
Posiekaj cebulę w cienkie pióra. Następnie rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. W międzyczasie pokrój suszoną śliwkę w plasterki. Kiedy cebula zmięknie, dodaj na patelnię pokrojoną śliwkę i zamieszaj. Teraz dodaj przyprawy, czyli dwie łyżeczki brązowego cukru, łyżeczkę gorczycy, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Zamieszaj i duś przez 1-2 minuty na mały ogniu.
W kolejnym kroku dodaj 8 łyżek stołowych przecieru pomidorowego oraz dwie łyżki octu jabłkowego. My dodajemy nasz domowy przecier pomidorowego z tego przepisu. Jeżeli chcesz, aby śledzie po kaszubsku były trochę bardziej pomidorowe, dodaj także 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Zamieszaj wszystkie składniki i duś 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie pozwól im ostygnąć. W międzyczasie pokrój filety śledziowe na 2-3 centymetrowe kawałki. Śledzie powinny być dobrej jakości. Dodajemy śledzie w oleju, ale równie dobrze możesz dodać śledzie w słonej zalewie. W takim przypadku wymocz je wcześniej w zimnej wodzie lub mleku.
Kiedy sos na patelni trochę ostygnie, nałóż warstwy do słoika. Sos może być ciepły, ale nie gorący. Zacznij od sosu, potem śledzie, znowu sos, śledzie i zakończ warstwą sosu. Zamknij słoik i kiedy wystygnie wstaw go do lodówki. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują 2-3 dnia, ale możesz je jeść nawet po tygodniu! Jak wspomnieliśmy na wstępnie, bez problemu przetrwają tyle w lodówce!
Porcja: 1 słoik 500 ml jak na zdjęciu
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut + 2 dni przegryzienie się składników
Złote proporcje:
– dwie duże czerwone cebule
– trzy filety śledziowe (dodajemy filety w oleju)
– duża garść śliwek suszonych (60-70g)
– dwie łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić białym cukrem)
– 8 łyżek / 50 g przecieru pomidorowego
– dwie łyżki octu jabłkowego (można zastąpić octem winnym)
– 1 łyżeczka gorczycy
– kilka liści laurowych
– ziele angielskie
– pieprz
– olej do smażenia
Wszystkie przepisy ze śledziem:
Przepisy ze śledziem
Przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!