Urodzaj cukinii w naszym wiejskim ogródku sprawił, że w ostatnich tygodniach to warzywo króluje w naszej kuchni. Jedną z najłatwiejszych cukiniowych potraw są placki z cukinii. Bardzo lubimy ich smak, chrupkość i prostotę. Placki z cukinii jemy zarówno klasycznie z wiejską śmietaną, jak i z twarożkiem czy świeżo startym parmezanem. Smakują świetnie także z greckimi tzatzikami. To są zdecydowanie nasze ulubione dodatki do tego prostego, ale jakże smacznego dania. Oto nasz sprawdzony przepis na chrupiące placki z cukinii, które nie będą się rozpadać!
Jak zrobić placki z cukinii?
Placki robimy z jednej większej cukinii ważącej około 1 kilograma. Jeżeli masz małe cukinie, wykorzystaj w tym przepisie 2-3 cukinie w zależności od wielkości. Umyj cukinię, przekrój ją, po czym łyżką wydrąż miąższ z pestkami. Pozostałą część cukinii zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinia nie ma grubej, twardej skórki, to jej nie obieramy, tylko ścieramy razem ze skórką. Posól startą cukinię i odstaw ją na co najmniej 15 minut. Po tym czasie powinna puścić soki. Następnie bardzo dobrze odciśnij soki ze startej cukinii. Dzięki temu placki będą bardziej chrupiące.
W kolejnym kroku zetrzyj na tarce małą cebulkę i wymieszaj z odciśnięta cukinią. Dodaj dwa jajka, 4 łyżki mąki pszennej i 2 posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mąkę pszenną możesz też zastąpić mąką orkiszową. Dopraw solą i pieprzem, po czym dobrze wymieszaj. Jeżeli jest potrzeba i ciasto jest zbyt luźne, dodaj trochę więcej mąki.
Z parmezanem, z twarożkiem lub ze śmietaną
Kiedy wszystkie składniki będą dobrze połączone, rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Najlepiej użyj oleju nierafinowanego tłoczonego na zimno. Na rozgrzanej patelni usmaż placki tak jak smażysz placki ziemniaczane. Na patelni formuj łyżką 4 placki, zachowując proporcje jeden placek to jedna łyżka ciasta. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony do momentu, w którym się zarumienią. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.

Jak wspomnieliśmy na wstępie naszymi ulubionymi dodatkami do placków z cukinii jest świeżo starty parmezan, kwaśna śmietana i wiejski twarożek. Pasują do nich także tzatziki. Jeżeli chcesz zrobić placki z parmezanem, to po usmażeniu placków przełóż je na ręcznik papierowy i od razu posyp parmezanem startym na tarce lub w cienkich plasterkach. Jeżeli chcesz zrobić placki z twarożkiem, to po odsączeniu nałóż na nie warstwę twarogu i posyp posiekanym szczypiorkiem. Pozostałe dodatki podawaj w oddzielnych miseczkach. Smacznego!

Porcja: 18-20 placuszków
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Złote proporcje
– 1 duża cukinia lub 2 -3 mniejsze (około 1 kg)
– 2 jajka
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki mąki pszennej (60-80g), można zastąpić mąką orkiszową
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy do smażenia
– dodatki: świeżo starty parmezan / śmietana / tzatziki / twaróg i szczypiorek
Wypróbuj także nasz przepis na fuczki: Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty.
Wszystkie przepisy z cukinią:
Cukinia
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
Wolę podróżować niż gotować. Ale to danie jestem w stanie wykonać, tym bardziej że lubię wszelkie placki. Spodobał mi się pomysł dodania twarogu / parmezanu.
Placki z cukinii są bardzo proste do przygotowania i można je robić z naprawdę wieloma dodatkami!