Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Po wędrówce po bieszczadzkich szczytach, zabieramy Was do bieszczadzkiej kuchni. Sporo jest w niej wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia – niezwykle prosta i bardzo często postna, jadało się płody z ogródka oraz okolicznych pól i lasów, a mięso trafiało na stoły tylko podczas większych świąt. Jedną z potraw łemkowskich są fuczki, które smaży się jak placki ziemniaczane, ale robi z kiszonej kapusty.

Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki robiło się zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty, nasz przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej nam smakuje.  Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrób z jajka, mąki i mleka, możesz także zastąpić mleko wodą, jak to robiło się w niektórych łemkowskich domach, my robimy ciasto z mleka. Ciasto wymieszane z kapustą dopraw solą, pieprzem, cząbrem i kminkiem. Cząber i kminek wzbogacą smak placków, kminek dodatkowo wpłynie pozytywnie na trawienie.




Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby. Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj także posiekana natkę pietruszki.

fuczki, placki z kiszonej kapusty

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut

Złote proporcje:
– 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
– 200 g mąki
– 150 g mleka lub wody
– 1 jajko
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: kminek i cząber
– śmietana

Wszystkie posty z Podkarpacia:
Podkarpacie

Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Z Bieszczad pochodzi nie tylko ten przepis, ale także talerz, który widzicie na zdjęciach, kupiliśmy go w Bieszczadzkiej Galerii Barak.

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

37 Comments

  1. says: ela z Bełchatowa

    Ja dodaje do nich utartą na grubych oczkach cebule podaje z resztkami gulaszu z dnia poprzedniego . Są świetne . SMACZNEGO

  2. says: byledoprzodu

    Z sosem czosnkowym – niebo w gębie 😀 Wielkie dzięki za przepis! Kocham ziemniaki, ale teraz to nieprędko znowu zrobię z nich placki, gdy spróbowałam kapuścianych 😉

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Cieszymy się, że smakowało. Ile można jeść placki ziemniaczane (tez uwielbiam!!), jak tyle smakołyków do odkrycia przed nami :]

        1. says: zlotaproporcja.pl

          Kapusty nie gotujemy, dodajemy surową. Jeżeli chodzi o kolejność to odcedź i posiekaj kapustę, zrób ciasto, wymieszaj ciasto z kapustą i dopraw przyprawami. Pozdrawiamy!

  3. says: Fuczka

    Zrobiłam fuczki wg przepisu. Po usmażeniu pierwszych trzech dodałam dużo więcej kapusty (bo były zbyt mączne), dodałam też czosnek i cebulę. Teraz dopiero mają smak! 🙂 Polecam i dziękuję za inspirację!

  4. says: Juna

    W końcu trafiona receptura na te fenomenalne placki. Kosztowałam ich w Bieszczadzkiej Cisnej i ten smak za mną chodził aż do dziś. Podjęłam się kilku prób odtworzenia przepisu opierając się także na zasobach internetowych ale dopiero wasza receptura to strzał w 10tkę – oddaje w zupełności to czego skosztujecie będąc w Bieszczadach. Polecam spróbować każdemu, nawet nie przepadającym za kiszona kapusta. Jej smak w tych plackach jest nieporównywalny do niczego – jest pysznie. Dzięki za świetny przepis!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Dziękujemy za miłe słowa! Staramy się oddać smak potraw, które próbowaliśmy podczas podróży. Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!

Leave a comment

Zostaw komentarz