Po wędrówce po bieszczadzkich szczytach, zabieramy Was do bieszczadzkiej kuchni. Sporo jest w niej wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia – niezwykle prosta i bardzo często postna, jadało się płody z ogródka oraz okolicznych pól i lasów, a mięso trafiało na stoły tylko podczas większych świąt. Jedną z potraw łemkowskich są fuczki, które smaży się jak placki ziemniaczane, ale robi z kiszonej kapusty.
Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki robiło się zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty, nasz przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej nam smakuje. Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrób z jajka, mąki i mleka, możesz także zastąpić mleko wodą, jak to robiło się w niektórych łemkowskich domach, my robimy ciasto z mleka. Ciasto wymieszane z kapustą dopraw solą, pieprzem, cząbrem i kminkiem. Cząber i kminek wzbogacą smak placków, kminek dodatkowo wpłynie pozytywnie na trawienie.
Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby. Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj także posiekana natkę pietruszki.
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Złote proporcje:
– 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
– 200 g mąki
– 150 g mleka lub wody
– 1 jajko
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: kminek i cząber
– śmietana
Wszystkie posty z Podkarpacia:
Podkarpacie
Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska
Z Bieszczad pochodzi nie tylko ten przepis, ale także talerz, który widzicie na zdjęciach, kupiliśmy go w Bieszczadzkiej Galerii Barak.
Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
Hmm, chetnie sprobuje!
trza umieć, mnie by się pewnie rozpadły jeszcze przed wrzuceniem na olej 😛
to nic trudnego, nie powinno nic się rozpadać!
Potwierdzam, zajebiste są.
Ciekawe. Nigdy nie jadłam takich placków. Z chęcią wypróbuję przepis. 🙂
Ooo, takie cudo to ja muszę przygotować. Ciekawy przepis!
Do tego bardzo łatwy do zrobienia 🙂
Wręcz banalny, tylko dopiero zobaczę, czy posmakuje 🙂
Są pyszne, ja serwuje z sosem grzybowym ( ostatnio na bogato z prawdziwków:))
O mniam, jakie to pyszne! Ten przepis na 100% zostanie z naszą rodzina 🙂
Super, cieszymy się, że smakowało!
Pyszne są
Super!
Ja dodaje do nich utartą na grubych oczkach cebule podaje z resztkami gulaszu z dnia poprzedniego . Są świetne . SMACZNEGO
Spróbujemy także z cebulą! Z gulaszem na pewno smakują wyśmienicie! Pozdrawiamy 🙂
Z sosem czosnkowym – niebo w gębie 😀 Wielkie dzięki za przepis! Kocham ziemniaki, ale teraz to nieprędko znowu zrobię z nich placki, gdy spróbowałam kapuścianych 😉
Cieszymy się, że smakowało. Ile można jeść placki ziemniaczane (tez uwielbiam!!), jak tyle smakołyków do odkrycia przed nami :]
Kapuste gotujemy czy taka surowa kiszona? Wszystko mieszamy czy jskas kolejnosc?
Kapusty nie gotujemy, dodajemy surową. Jeżeli chodzi o kolejność to odcedź i posiekaj kapustę, zrób ciasto, wymieszaj ciasto z kapustą i dopraw przyprawami. Pozdrawiamy!
jadłem tego lata w kilku miejscach w Bieszczadach i powiem że …….rewelacja.:)
są pyszne, spróbuj zrobić w domu, przepis jest bardzo łatwy 🙂 Pozdrawiamy!
Zrobilam i bede powtarzac, bo pyszne 🙂
Fuczki są znakomite, cieszymy się, że smakowały 🙂 Pozdrawiamy!
Zrobiłam,dodałam trochę cebulki, po prostu pycha 🙂
W Bieszczadach nie udało mi się spróbować, ale zrobiłam wg Waszego przepisu i pycha.. :)))
Super! Fuczki smakują wyśmienicie zarówno w Bieszczadach, jak i w domu 😉 Pozdrawiamy!
Świetny przepis, placuszki są przepyszne, zwłaszcza z dość dużą ilością kminku 🙂
Cieszymy się, że smakowało, fuczki są pyszne 🙂
Dzieki za przepis , bardzo dobre !
Cieszymy się, że smakowało!
Zrobiłam, pycha! Nie wpadła bym sama na takie połączenie 😀
Super, cieszymy się, że smakowało!
Zrobiłam fuczki wg przepisu. Po usmażeniu pierwszych trzech dodałam dużo więcej kapusty (bo były zbyt mączne), dodałam też czosnek i cebulę. Teraz dopiero mają smak! 🙂 Polecam i dziękuję za inspirację!
Właśnie zrobiłem je i wyszły świetne. Będę wracał do nich często 😉
Cieszymy się, że smakowało, pozdrawiamy serdecznie!
W końcu trafiona receptura na te fenomenalne placki. Kosztowałam ich w Bieszczadzkiej Cisnej i ten smak za mną chodził aż do dziś. Podjęłam się kilku prób odtworzenia przepisu opierając się także na zasobach internetowych ale dopiero wasza receptura to strzał w 10tkę – oddaje w zupełności to czego skosztujecie będąc w Bieszczadach. Polecam spróbować każdemu, nawet nie przepadającym za kiszona kapusta. Jej smak w tych plackach jest nieporównywalny do niczego – jest pysznie. Dzięki za świetny przepis!
Dziękujemy za miłe słowa! Staramy się oddać smak potraw, które próbowaliśmy podczas podróży. Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!
Właśnie dzisiaj wypróbowałam i są rewelacyjne, do tego sosiki czosnkowy-mniam. Dziękuję za super przepis.
Super, cieszymy się, że smakowało!
Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie wszystkich!
Zarąbiste,właśnie robię
Super, cieszymy się, że smakowało!
Okropnie czuć malizne z tej jednej porcji ☹ Musiałam zrobić z 3-ch i pewnie jeszcze mój rumuński zięć by wciągnął ? Pyyysznosci??
Fuczki rewelacja, ja dodałam odrobinę więcej mleka, lepiej się wtedy formowały. Są u nas często robione, specjalnie pod nie kiszę więcej kapusty. Solo lub z gulaszem, zawsze wymiatają. Pozdrawiam
Zajebiste placki polecam
Super, że smakowało 🙂
Pierwszy raz jedliśmy w Bieszczadach,były super! A teraz dzięki Waszemu przepisowi,mamy smak Bieszczad w Szczecinie!Są super!
Cieszymy się, że smakowało! Pozdrawiamy serdecznie!
A ja zrobiłam z gotowanej bo akurat taka miałam, zjadłam 6 sztuk i za chwilę pęknę ? wyśmienite z sosem czosnkowym? planuje je zrobić z sosem z suszonych grzybów, myślę że będzie ok??
Z suszonymi grzybami na pewno też będą pyszne!
Z czerwonej kiszonej kapusty zrobiłem i też dobre , może trochę bardziej chrupkie niż z białej.