Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

przez zlotaproporcja.pl

Po wędrówce po bieszczadzkich szczytach, zabieramy Was do bieszczadzkiej kuchni. Sporo jest w niej wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia – niezwykle prosta i bardzo często postna, jadało się płody z ogródka oraz okolicznych pól i lasów, a mięso trafiało na stoły tylko podczas większych świąt. Jedną z potraw łemkowskich są fuczki, które smaży się jak placki ziemniaczane, ale robi z kiszonej kapusty.

Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki robiło się zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty, nasz przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej nam smakuje.  Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrób z jajka, mąki i mleka, możesz także zastąpić mleko wodą, jak to robiło się w niektórych łemkowskich domach, my robimy ciasto z mleka. Ciasto wymieszane z kapustą dopraw solą, pieprzem, cząbrem i kminkiem. Cząber i kminek wzbogacą smak placków, kminek dodatkowo wpłynie pozytywnie na trawienie.




Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby. Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj także posiekana natkę pietruszki.

fuczki, placki z kiszonej kapusty

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut

Złote proporcje:
– 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
– 200 g mąki
– 150 g mleka lub wody
– 1 jajko
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: kminek i cząber
– śmietana

Wszystkie posty z Podkarpacia:
Podkarpacie

Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Z Bieszczad pochodzi nie tylko ten przepis, ale także talerz, który widzicie na zdjęciach, kupiliśmy go w Bieszczadzkiej Galerii Barak.

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

54 komentarze

Pola Henderson 18 stycznia 2016 - 21:26

Hmm, chetnie sprobuje!

Odpowiedz
Podrozowacnajlepiej.pl - Razem 18 stycznia 2016 - 22:37

trza umieć, mnie by się pewnie rozpadły jeszcze przed wrzuceniem na olej 😛

Odpowiedz
Złota Proporcja 19 stycznia 2016 - 20:05

to nic trudnego, nie powinno nic się rozpadać!

Odpowiedz
Magda Grzebyk 18 stycznia 2016 - 23:08

Potwierdzam, zajebiste są.

Odpowiedz
Karolina 19 stycznia 2016 - 12:44

Ciekawe. Nigdy nie jadłam takich placków. Z chęcią wypróbuję przepis. 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Potocka 17 marca 2016 - 22:20

Ooo, takie cudo to ja muszę przygotować. Ciekawy przepis!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 19 marca 2016 - 12:46

Do tego bardzo łatwy do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Potocka 19 marca 2016 - 15:42

Wręcz banalny, tylko dopiero zobaczę, czy posmakuje 🙂

Odpowiedz
Ewa 3 października 2022 - 09:19

Są pyszne, ja serwuje z sosem grzybowym ( ostatnio na bogato z prawdziwków:))

Odpowiedz
Joanna 21 września 2020 - 17:11

O mniam, jakie to pyszne! Ten przepis na 100% zostanie z naszą rodzina 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 22 września 2020 - 10:11

Super, cieszymy się, że smakowało!

Odpowiedz
Anonim 16 marca 2023 - 17:39

Pyszne są

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 25 marca 2023 - 17:21

Super!

Odpowiedz
ela z Bełchatowa 13 kwietnia 2016 - 06:42

Ja dodaje do nich utartą na grubych oczkach cebule podaje z resztkami gulaszu z dnia poprzedniego . Są świetne . SMACZNEGO

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 13 kwietnia 2016 - 22:11

Spróbujemy także z cebulą! Z gulaszem na pewno smakują wyśmienicie! Pozdrawiamy 🙂

Odpowiedz
byledoprzodu 29 stycznia 2017 - 00:56

Z sosem czosnkowym – niebo w gębie 😀 Wielkie dzięki za przepis! Kocham ziemniaki, ale teraz to nieprędko znowu zrobię z nich placki, gdy spróbowałam kapuścianych 😉

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 stycznia 2017 - 10:06

Cieszymy się, że smakowało. Ile można jeść placki ziemniaczane (tez uwielbiam!!), jak tyle smakołyków do odkrycia przed nami :]

Odpowiedz
Ewa Szczęsna 17 czerwca 2020 - 15:24

Kapuste gotujemy czy taka surowa kiszona? Wszystko mieszamy czy jskas kolejnosc?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 17 czerwca 2020 - 16:04

Kapusty nie gotujemy, dodajemy surową. Jeżeli chodzi o kolejność to odcedź i posiekaj kapustę, zrób ciasto, wymieszaj ciasto z kapustą i dopraw przyprawami. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
krzysiek znad morza 8 września 2017 - 11:02

jadłem tego lata w kilku miejscach w Bieszczadach i powiem że …….rewelacja.:)

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 8 września 2017 - 18:31

są pyszne, spróbuj zrobić w domu, przepis jest bardzo łatwy 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Kayenn 3 sierpnia 2018 - 11:38

Zrobilam i bede powtarzac, bo pyszne 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 8 sierpnia 2018 - 13:48

Fuczki są znakomite, cieszymy się, że smakowały 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Aga 13 listopada 2018 - 20:29

Zrobiłam,dodałam trochę cebulki, po prostu pycha 🙂

Odpowiedz
Mirelka 18 listopada 2018 - 20:10

W Bieszczadach nie udało mi się spróbować, ale zrobiłam wg Waszego przepisu i pycha.. :)))

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 18 listopada 2018 - 21:23

Super! Fuczki smakują wyśmienicie zarówno w Bieszczadach, jak i w domu 😉 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Kuba 27 marca 2020 - 14:49

Świetny przepis, placuszki są przepyszne, zwłaszcza z dość dużą ilością kminku 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 29 marca 2020 - 10:10

Cieszymy się, że smakowało, fuczki są pyszne 🙂

Odpowiedz
Anonim 1 kwietnia 2020 - 15:35

Dzieki za przepis , bardzo dobre !

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 1 kwietnia 2020 - 16:17

Cieszymy się, że smakowało!

Odpowiedz
Anonim 6 maja 2020 - 07:37

Zrobiłam, pycha! Nie wpadła bym sama na takie połączenie 😀

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 6 maja 2020 - 08:06

Super, cieszymy się, że smakowało!

Odpowiedz
Fuczka 23 listopada 2020 - 12:20

Zrobiłam fuczki wg przepisu. Po usmażeniu pierwszych trzech dodałam dużo więcej kapusty (bo były zbyt mączne), dodałam też czosnek i cebulę. Teraz dopiero mają smak! 🙂 Polecam i dziękuję za inspirację!

Odpowiedz
Grzegorz Kęska 7 grudnia 2020 - 15:04

Właśnie zrobiłem je i wyszły świetne. Będę wracał do nich często 😉

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 12 grudnia 2020 - 13:12

Cieszymy się, że smakowało, pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Juna 23 stycznia 2021 - 16:34

W końcu trafiona receptura na te fenomenalne placki. Kosztowałam ich w Bieszczadzkiej Cisnej i ten smak za mną chodził aż do dziś. Podjęłam się kilku prób odtworzenia przepisu opierając się także na zasobach internetowych ale dopiero wasza receptura to strzał w 10tkę – oddaje w zupełności to czego skosztujecie będąc w Bieszczadach. Polecam spróbować każdemu, nawet nie przepadającym za kiszona kapusta. Jej smak w tych plackach jest nieporównywalny do niczego – jest pysznie. Dzięki za świetny przepis!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 26 stycznia 2021 - 22:20

Dziękujemy za miłe słowa! Staramy się oddać smak potraw, które próbowaliśmy podczas podróży. Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Adinka 21 marca 2021 - 10:43

Właśnie dzisiaj wypróbowałam i są rewelacyjne, do tego sosiki czosnkowy-mniam. Dziękuję za super przepis.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 21 marca 2021 - 12:05

Super, cieszymy się, że smakowało!

Odpowiedz
Adri 25 maja 2021 - 17:58

Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie wszystkich!

Odpowiedz
Anonim 8 sierpnia 2021 - 14:10

Zarąbiste,właśnie robię

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 15 sierpnia 2021 - 10:15

Super, cieszymy się, że smakowało!

Odpowiedz
Bziuk 8 grudnia 2021 - 14:28

Okropnie czuć malizne z tej jednej porcji ☹ Musiałam zrobić z 3-ch i pewnie jeszcze mój rumuński zięć by wciągnął 😁 Pyyysznosci😋😋

Odpowiedz
AS 12 grudnia 2021 - 14:24

Fuczki rewelacja, ja dodałam odrobinę więcej mleka, lepiej się wtedy formowały. Są u nas często robione, specjalnie pod nie kiszę więcej kapusty. Solo lub z gulaszem, zawsze wymiatają. Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonim 17 grudnia 2021 - 13:08

Zajebiste placki polecam

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 19 grudnia 2021 - 21:37

Super, że smakowało 🙂

Odpowiedz
Dorota 1 stycznia 2022 - 19:19

Pierwszy raz jedliśmy w Bieszczadach,były super! A teraz dzięki Waszemu przepisowi,mamy smak Bieszczad w Szczecinie!Są super!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 2 stycznia 2022 - 17:26

Cieszymy się, że smakowało! Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Iza 23 maja 2022 - 13:21

A ja zrobiłam z gotowanej bo akurat taka miałam, zjadłam 6 sztuk i za chwilę pęknę 🤭 wyśmienite z sosem czosnkowym👍 planuje je zrobić z sosem z suszonych grzybów, myślę że będzie ok👍😋

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 1 czerwca 2022 - 20:48

Z suszonymi grzybami na pewno też będą pyszne!

Odpowiedz
Anonim 24 listopada 2022 - 08:56

Z czerwonej kiszonej kapusty zrobiłem i też dobre , może trochę bardziej chrupkie niż z białej.

Odpowiedz
Agafia 25 października 2024 - 18:08

Pierwszy raz w życiu zrobiłam!!! Motorem napędowym było pięciokilogramowe wiaderko kapusty, którą trzeba zjeść 😉 Błyskawiczne i bardzo smaczne. Dziś podałam z pałkami z kurczaka, a jutro będą z sosem grzybowym, bo też właśnie dziś nazbierałam 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 9 listopada 2024 - 21:44

Super, z sosem grzybowym będą znakomite! Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Anonim 10 listopada 2024 - 11:54

Czy ktoś próbował piec w piekarniku zamiast smażyć na oleju?? Ewentualnie ile czasu i jaka temperatura? Dzięki 👍

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_28]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!