Galette ze śliwkami to szybkie i pyszne ciasto śliwkowe! Jest to proste do zrobienia ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie. Terminem galette w kuchni francuskiej nazywa się różnego rodzaju ciasta o nieregularnym kształcie pieczone bez formy. Mogą być one na słodko lub na słono. Galette ze śliwkami robi się bardzo prosto i szybko z zaledwie kilku składników. Przepis jest naprawdę łatwy i zawsze wychodzi!
Galette ze śliwkami – jak zrobić?
Przygotowanie galette ze śliwkami jest bardzo proste. Zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej cukier puder i sól, po czym wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj dwa żółtka oraz zimne masło prosto z lodówki rozdrobnione na małe kawałki. Połącz delikatnymi ruchami wszystkie składniki i schowaj ugniecione ciasto w woreczku foliowym na co najmniej pół godziny do lodówki. Możesz równie dobrze zrobić ciasto dzień wcześniej wieczorem.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj ja na 3-4 milimetry, po czym przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Umyj śliwki, wyjmij pestki i rozłóż połówki śliwek na cieście, tak aby nachodziły na siebie. Pamiętaj, aby zachować 3-4 centymetrowy margines na obrzeżach ciasta. Kiedy rozłożysz śliwki, posyp je brązowym cukrem, opcjonalnie także startym cynamonem. Następnie delikatnie zawiń boki. Uważaj, aby nie zrobić w nich dziurek. Jeżeli dziurki pojawią się, to „zalep” je ciastem. Podczas pieczenia śliwki puszczą sok, jeżeli ranty będą naderwane, to wyleje się on na papier i blachę. Galette nadal będzie pyszne, ale mniej estetyczne!
Teraz włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni w trybie grzałka góra – dół na około 35-40 minut. Na koniec możesz włączyć termoobieg na 2-3 minuty, jeżeli chcesz przypiec ranty, ale uważaj, aby ich nie przypalić. Następnie wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć. Galette ze śliwkami jest już gotowe. Smakuje znakomicie po ostygnięciu, ale jest równie pyszne także kolejnego dnia, kiedy z soku ze śliwek zrobi się marmoladka. Smacznego!
Porcja: 1 tarta
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia 35-40 minut
Złote proporcje na ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 150 g zimnego masła
– 60 g cukru pudru
– 2 żółtka
– szczypta soli
Złote proporcje na śliwkowe nadzienie:
– 400-450 g śliwek
– 50 g brązowego cukru
– opcjonalnie cynamon
Wszystkie przepisy na desery:
Desery
Wszystkie posty o kuchni francuskiej:
Kuchnia francuska
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!