Tajski pudding z tapioki i mleczka kokosowego z mango

Tajski pudding z tapioki i mleczka kokosowego z mango, pudding z tapioki, deser z tapioki, deser z mleczkiem kokosowym, tajski deser, kuchnia tajska, pudding z mango,

Pudding z tapioki i mleczka kokosowego ze świeżymi kawałkami mango to lekki, prosty w przygotowaniu i niezwykle pożywny deser. Po raz pierwszy próbowaliśmy go na tajskim stole, ale smak bardzo łatwo odtworzysz we własnej kuchni. Aby przygotować pudding potrzebujesz zaledwie kilka składników. Najważniejszym jest tapioka w postaci kuleczek. Oprócz kuleczek tapioki potrzebujesz mleczko kokosowe, odrobinę cukru, szczyptę soli i świeże mango. Mango możesz zastąpić innym owocem na przykład liczi, papają czy też kawałkami świeżego kokosa. 

Jak zrobić pudding z tapioki i mleczka kokosowego?

Przepis na pudding z tapioki i mleczka kokosowego jest bardzo prosty. Najpierw namocz tapiokę z letniej wodzie, po kilku minutach wypłucz i odlej wodę. W międzyczasie zagotuj wodę w rondelku i dodaj tapiokę. Gotuj na średnim ogniu mieszając i uważając, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Tapioka będzie gotowa w momencie, gdy wszystkie kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, co powinno nastąpić po kilkunastu minutach.

Tajski pudding z tapioki i mleczka kokosowego z mango, pudding z tapioki, deser z tapioki, deser z mleczkiem kokosowym, tajski deser, kuchnia tajska, pudding z mango,

Kiedy perełki staną się przezroczyste, do rondelka dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli i cukier. Proponujemy dodać 2-3 łyżki cukru, ale wszystko zależy od Twoich smakowych preferencji. Jeżeli wolisz słodszy pudding, dodaj trochę więcej cukru. Po dodaniu wymienionych składników, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przełóż pudding do docelowych naczyń i pozwól mu ostygnąć. W zależności od preferencji jedz pudding lekko ciepły lub na zimo. Podawaj ze świeżym mango pokrojonym w kawałki lub innym owocem.

Tajski pudding z tapioki i mleczka kokosowego z mango, pudding z tapioki, deser z tapioki, deser z mleczkiem kokosowym, tajski deser, kuchnia tajska, pudding z mango,

Porcja: dla 6 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + czas studzenia

Złote proporcje:

– 125 g tapioki (perełki)
– 350 ml wody
– 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
– 2 lub więcej łyżek cukru pudru (według uznania)
– szczypta soli
– świeże mango (możesz zamienić na liczi, mango z puszki czy też świeżego kokosa)

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie

Join the Conversation

7 Comments

  1. says: Przemysław Czatrowski

    Heh, ostatnio dość często robiłem taki tylko nie z tapioki tylko ryżu do sushi. Taki mango-sticky-rice 🙂 dobry na drugie śniadanie

    1. says: Złota Proporcja

      Mango sticky rice również jest znakomite! Ogolnie jestem wielką fanką mango, do dziś dobrze pamiętam słodycz tajskich mango, ktorymi zajadaliśmy się na plaży i najlepsze suszone mango ever, ktore kupilismy w Kambodży. Szkoda, że w naszym klimacie nie ma szans na uprawę mango

  2. says: Asia

    Dzisiaj oglądałam bajkę dla dzieci. Robili topiokę dokładnie w ten sam sposób 😀 Ale nie było proporcji. Dzisiaj kupiłam wszystko i też będę robić, bo nie jadłam jeszcze tapioki.

Leave a comment

Zostaw komentarz