Ryż przyrządzamy i smażymy na dziesiątki sposobów. Jeden czy dwa składniki potrafią nadać mu zupełnie nowego smaku i wyrazu, dzięki czemu nigdy się nam nie nudzi. W tym przepisie przygotowujemy ryż z mleczkiem kokosowym, a raczej z jego kremową częścią. Nadaje ona ryżowi bardziej kleistą konsystencję oraz ciekawy posmak, który wzmacniamy słodyczą grillowanego ananasa. Ryż z mleczkiem kokosowym zazwyczaj robimy z krewetkami, ale możesz je zastąpić na przykład kurczakiem, oczywiście z wolnego wybiegu.
Ryż z mleczkiem kokosowym, grillowanym ananasem i krewetkami lub kurczakiem
Zacznij od zgrillowania ananasa. Grillujemy go na elektrycznym grillu, jeżeli nie masz takiego grilla, użyj patelni grillowej. Obierz ananasa, wykrój środek i pokrój go na plasterki. Plasterki ananasa posmaruj olejem kokosowym, aby nie przywierały, i połóż je na rozgrzanym grillu. Następnie rozgrzej łyżkę oleju kokosowego na woku i podsmaż krewetki na dużym ogniu przez 2-3 min cały czas mieszając. Teraz przełóż krewetki na talerz i rozgrzej na woku 2 łyżki oleju kokosowego. Kiedy olej się rozgrzeje i zacznie się lekko dymić, dodaje 5-8 ziarenek kumin, podsmaż chwilę mieszając i dodaj szalotkę pokrojoną w piórka.
Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, po kilku chwilach dodaj ostrą paprykę i rozgnieciony lub wyciśnięty czosnek, przesmaż wszystko przez chwilę, a następnie dodaj drobno starty imbir i smaż dalej cały czas mieszając. Po minucie dodaj łyżkę cukru, zamieszaj, i dodaj łyżkę sosu rybnego oraz dwie łyżki sosu ostrygowego. Dobrze zamieszaj i po chwili do woka dodaj cześć miąższu z mleczka kokosowego i dobrze wszystko wymieszaj, następnie dodaj resztę mleczka kokosowego, goździki, anyż i gorczycę. Smaż minutę na mniejszym już ogniu, dodaj sok z limonki, wymieszaj i dodaj ugotowany wcześniej ryż. Wszystko dobrze wymieszaj, wyłącz ogień, dodaj poszatkowany szczypior, grillowanego ananasa i przygotowane wcześniej krewetki lub kurczaka. Wyłóż na talerz i posyp danie wiórkami kokosowymi.
Porcja: dla 2 osób
Trudność: średnie
Czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania ryżu
Złote proporcje:
– 200 g ugotowanego ryżu basmati
– 20 surowych krewetek lub 150-200 g kurczaka (według uznania)
– połowa świeżego ananasa
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 -2 papryczki chilli (według uznania)
– pęczek grubego szczypiorku
– 1 ząbek czosnku
– 2 średnie szalotki
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– 4 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżka brązowego cukru
– kilka ziaren kuminu
– kilka ziaren gorczycy
– 1 kwiatek anyżu
– dwa goździki
– sok wyciśnięty z połowy limonki
– szczypta wiórek kokosowych
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
brzmi jak coś dla mnie (wersja z krewetkami)
my tez zdecydowanie krewetki, kurczak to alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za krewetkami 🙂
Gdyby nie te krewetki lub kurczak, to danie idealne dla mnie 😉
to nie dodawaj kurczaka lub krewetek i masz danie idealne! proste :] Kuchnia polega też na eksperymentowaniu, a nie trzymaniu się ściśle określonych ram i zasad. nie lubisz czegoś to nie dodawaj lub zastąp czymś innym co lubisz, co kochasz, co Ci smakuje :]
Oooo brzmi apetycznie 🙂
Wygląda i brzmi arcy pysznie!
muszę wypróbować!
Wygląda obłędnie!
Dodajemy ryż wcześniej ugotowany wg tego co na opkaowaniu, czy surowy i gotujemy w mleczku?
Dodajemy ugotowany wcześniej ryż według instrukcji na opakowaniu, w składnikach do potrawy jest o tym informacja,dodałam też do tekstu, żeby nie było wątpliwości, dzięki za komentarz! Pozdrawiamy!