Bób smażony po tajsku

On 1 lipca 2015 by zlotaproporcja.pl

A może by tak zrobić bób po tajsku i usmażyć go z czerwoną pastą curry? Bób usmażony w odpowiednim towarzystwie będzie nie tylko zdrowy, ale także pyszny! Możesz go zrobić jako danie główne lub dodatek do dania głównego, bowiem komponuje się świetnie z wieloma tajskimi potrawami, zwłaszcza z ryżem smażonym po tajsku. Tajska nazwa tej potrawy to thua pak-a-phad prik, ale nieważne jak się nazywa, ważne jak smakuje, a smakuje wyśmienicie!

Zaczynamy od najbardziej pracochłonnej czynności, czyli obrania bobu. Tak, nie pomyliliśmy się, tym razem najpierw go obieramy, a potem wrzucamy na 2 minuty na gotującą się wodę. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Czosnek i ostrą paprykę kroimy w cienkie plasterki. Kiedy bób się ugotuje odcedzamy go i rozgrzewamy olej na woku. Kiedy tłuszcz będzie gorący (będzie się lekko dymił), dodajemy cebule, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek oraz ostrą paprykę, a następnie doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i podsmażamy dwie minuty, po czym dodajemy bób oraz pastę curry i znowu mieszamy. Doprawiamy wszystko sosem rybnym, cukrem i wodą, i smażymy na dużym ogniu kolejne dwie minuty. Po tym czasie bób będzie gotowy.

Porcja: przystawka dla 3-4 osób lub duża porcja dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut (najwięcej czasu zajmuje obranie bobu, smażenie to kilka minut)

Złote proporcje:
– 500 g bobu
– 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry w zależności od preferencji ostrości
– 1 duża szalotka / cebula lub 2 małe
– 3 duże ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka sosu rybnego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki oleju
– świeżo mielony pieprz

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zapisz

35 komentarzy to “Bób smażony po tajsku”

Dodaj komentarz