Bób smażony po tajsku

bób smażony po tajsku, kuchnia tajska, bób przepis, bób po tajsku
bób po tajsku

A może by tak zrobić bób po tajsku i usmażyć go z czerwoną pastą curry? Bób usmażony w odpowiednim towarzystwie będzie nie tylko zdrowy, ale także pyszny! Możesz go zrobić jako danie główne lub dodatek do dania głównego, bowiem komponuje się świetnie z wieloma tajskimi potrawami, zwłaszcza z ryżem smażonym po tajsku. Tajska nazwa tej potrawy to thua pak-a-phad prik, ale nieważne jak się nazywa, ważne jak smakuje, a smakuje wyśmienicie!

bób smażony po tajsku, kuchnia tajska, bób przepis

Przepis na bób smażony po tajsku

Zaczynamy od najbardziej pracochłonnej czynności, czyli obrania bobu. Tak, nie pomyliliśmy się, tym razem najpierw go obieramy, a potem wrzucamy na 2 minuty na gotującą się wodę. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Czosnek i ostrą paprykę kroimy w cienkie plasterki. Kiedy bób się ugotuje odcedzamy go i rozgrzewamy olej na woku. Kiedy tłuszcz będzie gorący (będzie się lekko dymił), dodajemy cebule, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek oraz ostrą paprykę, a następnie doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i podsmażamy dwie minuty, po czym dodajemy bób oraz pastę curry i znowu mieszamy. Doprawiamy wszystko sosem rybnym, cukrem i wodą, i smażymy na dużym ogniu kolejne dwie minuty. Po tym czasie bób będzie gotowy.

bób smażony po tajsku, kuchnia tajska, bób przepis

Porcja: przystawka dla 3-4 osób lub duża porcja dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut (najwięcej czasu zajmuje obranie bobu, smażenie to kilka minut)

Złote proporcje:
– 500 g bobu
– 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry w zależności od preferencji ostrości
– 1 duża szalotka / cebula lub 2 małe
– 3 duże ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka sosu rybnego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki oleju
– świeżo mielony pieprz

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

35 komentarzy

Dodaj komentarz