Ryż smażony z imbirem, czerwoną kapustą i krewetkami to prosty przepis na szybki obiad lub kolację inspirowany kuchnią azjatycką. Jeżeli akurat nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, to ten przepis sprawdzi się znakomicie! Krewetki możesz zastąpić kurczakiem, wieprzowiną, innymi owocami morza, tofu albo po prostu zrobić ryż z samymi warzywami. Pamiętaj tylko, że ryż powinien być ugotowany odpowiednio wcześniej na sypko, aby miał czas ostygnąć, a jego ziarenka zdążyły się „zamknąć”. Dlatego możesz ugotować go nawet dzień wcześniej lub wykorzystać nadmiarowy ryż ugotowany do innego dania.
Szybkie danie z dowolnych składników
Składniki w tym przepisie możesz zamienić według własnego uznania lub zawartości lodówki. Ryż smażony to danie o wielu odsłonach, na które nie ma jednego słusznego przepisu! Świetnie smakuje zarówno z mięsem, owocami morza, jak i tofu czy też samymi warzywami. My bardzo lubimy go jeść z imbirem, krewetkami, porem, szczypiorem i czerwoną kapustą, takie dodatki często wybieramy. Możesz też dodać jajko oraz inne warzywa np. marchewkę, groszek cukrowy, ostrą paprykę czy też kapustę pekińską. Do tego trochę sosu rybnego, świeżo starty imbir i kolacja jest gotowa!
Ryż smażony z imbirem i krewetkami
Przepis na ryż smażony z imbirem, czerwoną kapustą i krewetkami jest bardzo prosty. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście zacznij od ugotowania i ostudzenia ryżu. My najczęściej wybieramy ryż basmati, bo go bardzo lubimy. Możesz użyć oczywiście innego rodzaju ryżu, najważniejsze, aby nie był on zbyt kleisty i był ugotowany na sypko. Teraz umyj i obierz wszystkie warzywa. Czerwoną kapustę posiekaj na drobne paski, natomiast pora pokrój cienkie plasterki. Następnie obierz i oczyść krewetki. Dajemy co najmniej 5 krewetek na osobę.
Rozgrzej na woku lub głębokiej patelni olej sezamowy. Najpierw podsmaż czerwoną kapustę, a kiedy zacznie mięknąć dodaj na patelnie pora. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż je na talerz. Dodaj na patelnię trochę oleju. Na dużym ogniu szybko podsmaż krewetki z obu stron i przełóż je na talerz. Następnie rozgrzej mocno patelnie z olejem sezamowym i podsmaż ryż. Zanim dodasz ryż na patelnię, upewnij się, że ziarna są sypkie i nie są sklejone, jeśli są łatwo je można rozdzielić ręka. Jeżeli chcesz, aby ryż miał bardziej sezamowy posmak, możesz wymieszać go z łyżką oleju sezamowego przed dodaniem na patelnię. Podsmażaj ryż cały czas mieszając. Następnie dodaj podsmażone warzywa i krewetki, po czym dopraw ryż sosem sojowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj świeżo starty imbir, zamieszaj, wyłącz gaz.
Nałóż ryż na talerze i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Możesz także oprószyć go prażonym sezamem. Podawaj z sosem rybnym, limonką, szczypiorkiem i ostrą papryką, niech każdy doprawi ryż smażony z imbirem, czerwoną kapustą i krewetkami według własnego uznania!
Porcja: 2 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut + czas gotowania ryżu
Złote proporcje:
– co najmniej 10 krewetek
– 300 g ugotowanego na sypko i ostudzonego ryżu
– 200 g czerwonej kapusty (po posiekaniu)
– 50 g imbiru
– kawałek białej części pora (5 cm / 40 g)
– 3-4 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– sok z połowy limonki (można zastąpić cytryną)
– kilka gałązek grubego szczypioru
Wszystkie przepisy z kuchni azjatyckiej:
Kuchnia azjatycka
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.
Danie prezentuje się znakomicie – czuć tę mnogość aromatów nawet ze zdjęcia! Z takim przepisem od razu chce się wprowadzić nieco orientalnej kuchni na swój stół.
Polecamy, jest proste i smaczne!