Yam som o – tajska sałatka z pomelo lub grejpfrutów

On 7 kwietnia 2015 by zlotaproporcja.pl

Salatka_tajska__5035

Jakie owoce kojarzą się Tobie z kuchnią tajską? Pomyślisz zapewne o mango, papai czy limonce, bo skojarzenie z pomelo czy grejpfrutem raczej nie jest oczywiste. A przecież jedną z popularniejszych sałatek w Tajlandii jest  yam som o, orzeźwiające pomelo z wyraźnym, ostrym akcentem, które zapewnia papryczka chilli, szczypiorkiem, świeżą kolendrą i chrupiącymi gdzieś w środku orzeszkami ziemnymi. Zamiast pomelo możesz wykorzystać białego lub czerwonego grejpfruta, oba smakują w yam som o znakomicie.

Zacznij od przygotowania sosu – wymieszaj świeżo wyciśnięty sos z limonki, sos rybny i cukier. Następnie obierz szalotkę i czosnek, posiekaj i podsmażaj na rozgrzanej patelni, dopóki nie zbrązowieją, wtedy zdejmij je z woka i odsącz na papierowym ręczniku. Teraz obierz pomelo lub grejpfruta, podziel na kawałki i usuń skórkę oraz białe części. Kawałki owoca pokrój na 2 cm kawałki i umieść je w misce. Do miski dodaj szalotkę z czosnkiem, pokrojoną paprykę chilli, orzeszki rozdrobnione z moździerzu, pokrojony szczypiorek oraz suszone krewetki, jeżeli zamierzasz je użyć. Polej składniki sosem i zamieszaj je bardzo delikatnie, tak aby nie rozgnieść kawałków pomelo lub grejpfruta. Posyp listkami świeżej kolendry i podawaj od razu.

Salatka_tajska__5037

Porcja: przystawka dla 2 osób lub duża porcja dla 1 osoby
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut

Złote proporcje:
– 1 duże pomelo lub 2 grejpfruty
– 1 duża szalotka lub 2 małe
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 łyżki orzeszków ziemnych bez łupinek rozdrobnionych w moździerzu
– 1-2 papryczki chilli w zależności od preferencji
– 2 łyżki suszonych krewetek (opcjonalnie)
– 3 łyżki pokrojonego grubego szczypioru
– garść świeżej kolendry
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka brązowego cukru

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

13 komentarzy to “Yam som o – tajska sałatka z pomelo lub grejpfrutów”

Dodaj komentarz