Azjatycki sos z ostrą papryką, czosnkiem i sosem rybnym (chili garlic fish sauce) to najprostszy sos jaki kiedykolwiek robiliśmy. W Birmie podawano go nam do każdego smażonego ryżu i makaronu, często także do smażonych spring rollsów i innych potraw. Jedliśmy go także w Tajlandii czy Singapurze. W przypadku birmańskiego smażonego ryżu i makaronu, które jedliśmy w Birmie niemalże codziennie, także na śniadania, jest jest on wręcz integralną częścią potrawy. Przepis na ten azjatycki sos jest banalnie prosty, jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Azjatycki sos z ostrą papryką, czosnkiem i sosem rybnym
Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilka składników – obowiązkowo ostrą paprykę, czosnek i sos rybny. Bardzo często dodaje się do niego także kilka kropel soku z limonki, rzadziej świeżą kolendrę czy też posiekaną szalotkę. Aby przygotować wersję podstawową musisz jedynie pokroić czosnek i ostrą paprykę, a następnie zalać je sosem rybnym. Do sosu, który przygotowujemy do dwóch porcji smażonego makaronu, dajemy jeden duży ząbek czosnku oraz dwie małe, za to bardzo ostre papryczki (odmiana piri-piri). Jeżeli nie lubisz jeść bardzo ostro, możesz dodać jedną papryczkę. Czosnek i paprykę zalewamy 2 łyżkami sosu rybnego, oczywiście sos rybny musi być dobrej jakości. Następnie dodajemy kilka kropel limonki, ewentualnie dodatkowe składniki, i odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Sos najlepiej jest zrobić przed przygotowaniem głównej potrawy.
Jeżeli planujesz zrobić sos do smażonego ryżu lub makaronu, czosnek i papryczki mogą być pokrojone jak na zdjęciach, sos jest potem mieszany z ryżem i makaronem. Natomiast jeżeli ma być to sos do maczania na przykład spring rollsów, to czosnek i papryka powinny być posiekane drobniej. Sos podstawowy pasuje świetnie do smażonego ryżu czy makaronu, delikatnie zaostrza, dosala i podkreśla smak potrawy. Do smażonych spring rollsów czy też sałatek podawano najczęściej sos wzbogacony o dodatkowe składniki, najczęściej kilka kropel soku z limonki, rzadziej o świeżą kolendrę, a czasem także o cukier, ocet ryżowy czy też posiekaną szalotkę.
Porcja: 1-2 potrawy
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: kilka minut
Złote proporcje:
– 1 -2 ostre papryczki (używamy naprawdę ostrej odmiany piri-piri)
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 łyżki stołowe sosu rybnego
– opcjonalnie kilka kropel soku z limonki, świeża kolendra, szalotka, cukier
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Wszystkie przepisy z Birmy:
Kuchnia birmańska
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!