Kiedy pierwszy raz zamówiliśmy omlety na śniadanie w Birmie, trochę się zdziwiliśmy. Były zrobione inaczej niż te, które robiliśmy i jedliśmy do tej pory. Bardziej przypominały dużego, jajecznego pieroga niż klasyczne omlety. Okazały się naprawdę dobre, a dzięki takiemu sposobowi przyrządzania w środku czekała niespodzianka – delikatnie ciągnący się ser. Oprócz sera można do omleta dodać wiele innych dodatków. Oto prosty przepis na omlet po birmańsku!
Omlet po birmańsku – omlet z serem i dodatkami
Przepis na omlet po birmańsku jest bardzo prosty. Najpierw rozbij dobrze jajka trzepaczką oraz dopraw je solą i pieprzem. Na jedną porcję przypadają dwa jajka. Próbowaliśmy robić omlet z trzech jajek, ale jest trochę zbyt duży i może przełamać się podczas smażenia, dwa jajka to idealne proporcje. Po rozbiciu jajek przygotuj dodatki. Nam najbardziej pasuje cebulka, ostra papryczka, pieczarki i oczywiście ser. Dodajemy brązową pieczarkę, która jest bardziej aromatyczna. W Birmie dodawano także pomidory, słodką paprykę czy też podsmażony boczek. Wybierz te dodatki, na które masz akurat ochotę, pokrój je drobno oraz zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
W Birmie dodawano lokalny ser, który delikatnie się ciągnął. Takiego sera oczywiście nie dostaniemy w Polsce, ale możemy go zastąpić mozzarellą bez zalewy i odrobiną cheddara. Cheddar da trochę smaku i wyrazistości, a mozzarella będzie się delikatnie ciągnąć. To nasze sprawdzony patent, który wykorzystujemy m.in. w przepisie na nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno czy też quesadillę z czerwoną fasolą, serem i warzywami.
Jak uformować omlet po birmańsku?
Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, rozgrzej dobrze patelnię z masłem. Na rozpuszczone rozgrzane masło dodaj cebulę, pieczarki, ostrą paprykę lub inne wybrane dodatki poza serem, ser dodajemy później, i podsmaż przez minutę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, zamieszaj, a następnie dodaj rozbite jajka. Po dosłownie kilku chwilach, kiedy jajko się lekko zetnie od spodu, zdecydowanym ruchem zgarnij łopatką masę jajeczną na jeden brzeg patelni formując podłużnego pieroga. Następnie dodaj do jego środka ser, zakryj ser masą jajeczną i obróć tak, aby najmniej wysmażona część dotykała patelni. Jak to zrobić, zobaczysz na naszym filmiku. Smaż jeszcze przez kilka chwil obracając omlet, dopóki nie zetnie się dobrze z każdej strony. Wtedy przełóż go na talerz i podawaj chlebem lub grzankami.
Porcja: omlet dla 1 osoby
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10-15 minut
Złote proporcje:
– 2 jajka
– 1 łyżeczka startego sera cheddar
– 1 łyżeczka startego sera mozzarella bez zalewy
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka masła
– 1 mała cebula lub kawałek większej
– pół pieczarki
– ostra papryczka – według uznania, zależy od preferencji ostrości
– słodka papryka (opcjonalnie)
– pomidor (opcjonalnie)
Wszystkie posty o kuchni birmańskiej:
Kuchnia birmańska
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Omlety lubię. A tu znalazłam ciekawy pomysł na trochę innego omleta. Dzięki. Choć tak zawijanego gdzieś już jadłam, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
My też lubimy omlety, a ten nas zaciekawił i pokazał nowe spojrzenie na znaną potrawę. Pozdrawiamy!
Jadłam takie w Wietnamie i Tajlandii i bardzo mi posmakowaly. Szukalam przepisu, a właściwie sposobu wykonania i wreszcie znalazlam 😉 dziekuje 🙂
W Tajlandii ani w Wietnamie nie trafiliśmy na takie omlety, natomiast w Birmie były na śniadanie w każdym miejscu, gdzie się zatrzymaliśmy 🙂 Pozdrawiamy!
Ale w Birmie nie jedza sera….