Nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno

Nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno nie są bardzo dietetyczne. Są za to idealną przekąską na ciepło na spotkanie ze znajomymi, do filmu czy też do meczu. Osoby, które tak jak my uwielbiają jeść na ostro mogą z ostrością naprawdę poszaleć. Oprócz papryczek jalapeno ostrość nachosów można podwyższyć ostrym sosem. Ale jeżeli nie lubisz jeść na ostro, dodaj po prostu mniej jalapeno. Oto nasz przepis na nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno.

Jak zrobić nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno?

Najlepsze nachosy wychodzą wtedy, kiedy zapiekamy je warstwowo, dzięki temu ser zapieka się równomiernie, a nie tylko z wierzchu. Zazwyczaj układamy trzy warstwy nachosów, do każdej dodajemy 1/3 składników. Ilość jalapeno zależy od indywidualnych preferencji ostrości, my lubimy jeść bardzo ostro, więc papryki sobie nie żałujemy. Dodatkowo skrapiamy nachosy ostrym sosem habanero, którego spory zapas przywieźliśmy z Meksyku.  Pewnie niektórzy się zastanawiają co w meksykańskim daniu robi mozarella. Dodajemy ją z bardzo prostego powodu. Cheddar nadaje nachosom aromat, ale nie jest serem, który się bardzo „ciągnie”i „skleja” składniki, mozarella świetnie uzupełnia cheddar i dopełnia całe danie.

W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę nachosów, tak aby  równomiernie przykryły dno. Posypujemy je mozarellą, dodajemy pokrojone papryczki jalapeno i ścieramy na wierzch cheddar. Wkładamy naczynie z pierwszą warstwą nachosów do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na termoobiegu na 2-3 minuty i obserwujemy pieczenie. Nie chcemy, aby ser się przyrumienił, tylko rozpuścił. Kiedy ser będzie rozpuszczony, ale nie przypieczony, wyjmujemy nachosy z piekarnika i kładziemy na nie od razu kolejna warstwę, analogiczną jak za pierwszym razem, a wiec nachosy, mozarella, jalapeno, cheddar i ponownie zapiekamy w piekarniku 2-3 minuty. Wyjmujemy i dajemy kolejną, ostatnią warstwę nachosów, papryki i serów, następnie wkladamy do piekarnika tym razem na 3-4 minuty, aby cały ser się dobrze rozpuścił. Po wyjęciu z piekarnika nachosy są już gotowe, podawaj je od razu. Po ostygnięciu tracą sprężystość, chrupkość i smak, dlatego przygotowuj je bezpośrednio przed podaniem!

nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno, kuchnia meksykańska, nachos, zapiekane nachosy

Porcja: jedno średniej wielkości naczynie
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut przygotowania + 15 minut zapiekania

Złote proporcje:
– 150 – 200 g nachos naturalnych lub chilli (według preferencji ostrości)
– 100 g sera cheddar
– 2-4 garści pokrojonych papryczek jalapeno (według preferencji ostrości)
– 100 g sera mozzarella
– opcjonalnie – ostry sos habanero według uznania

Wszystkie posty o kuchni meksykańskiej:
Kuchnia meksykańska

Wszystkie posty z podróży do Meksyku:
Meksyk

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

2 komentarze

Dodaj komentarz