Salsa jalapeno to bardzo ciekawa, ostra meksykańska salsa przyrządzana z pieczonych papryczek jalapeno. Jest znakomita do nachosów, tacos, burrito i wielu innych, nie tylko meksykańskich potraw. W odróżnieniu od wielu meksykańskich sals, tutaj papryczki nie są tylko dodatkiem, a podstawą i głównym składnikiem sosu. Dlatego salsa jalapeno ma naprawdę moc, polecamy ją dla fanów ostrych smaków. Jeżeli nie lubisz jeść na ostro, wybierz lepiej guacamole (nasz przepis znajdziesz tutaj) lub inną łagodną salsę.
Salsa jalapeno z pieczonych papryczek jalapeno
Przygotowanie salsy jalapeno zaczynamy od upieczenia papryczek, cebuli oraz czosnku na patelni. Dzięki temu wydobędziemy z tych składników więcej smaku. Najwygodniej jest podpiec składniki na patelni bez użycia tłuszczu. Wystarczy podsmażać umyte papryczki, ząbki czosnku w łupinie oraz obraną cebulę przekrojoną na pół na rozgrzanej patelni przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec zachęcamy do opalenia składników palnikiem gazowym, co da jeszcze więcej smaku, ale nie jest to konieczny krok. Podsmażanie zakończ wtedy, kiedy papryczki ładnie się zarumienią. Wtedy zdejmij wszystkie składniki z patelni. Możesz także upiec papryczki, czosnek i cebulę w piekarniku. W takim przypadku piecz je około 30 minut, a 15 minutach odwróć je na drugą stronę.
Kiedy składniki trochę ostygną, odkrój ogonki jalapeno, obierz czosnek z łupinek i przełóż je do misy blendera. Następnie dodaj do misy podsmażoną cebulkę, wyciśnięty sok z dwóch limonek, umyte gałązki kolendry, wodę oraz płaską łyżeczkę soli. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Rozgrzej w rondelku 2 łyżki oliwy lub oleju, po czym dodaj zblendowane składniki. Następnie zredukuj salsę gotując ją na średnim ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia. Salsa jalapeno jest już gotowa! Możesz podawać ją od razu po ostygnięciu lub przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez kilka dni, dłużej nie próbowaliśmy.
Porcja: jedno średniej wielkości naczynie
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 45-55 minut (w tym 20-30 minut pieczenia i 15 minut gotowania)
Złote proporcje:
– 7-8 świeżych papryczek jalapeno (około 160-170 g)
– sok z dwóch limonek
– 1 mała biała cebula lub pół dużej
– 3 ząbki czosnku
– 12 gałązek świeżej kolendry
– płaska łyżeczka soli
– 50 ml wody
– 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Wszystkie posty o kuchni meksykańskiej:
Kuchnia meksykańska
Wszystkie posty z podróży do Meksyku:
Meksyk
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
Piecze nieźle, ale jakoś ten smak jest fajnie zrównoważony. Idealna na wieczór, do czegokolwiek w sumie aby podostrzyć atmosferę 🙂
Salsa pasuje do wielu potraw, my najczęściej jadamy ją z nachosami, quesadillą czy też po prostu jako dip do warzyw, pozdrawiamy!