Pico de gallo – meksykańska salsa ze świeżych pomidorów do tacos czy nachosów

Pico de gallo; salsa ze świeżych pomidorów; salsa fresca; salsa cruda; kuchnia meksykańska; meksykańska salsa z pomidorów; salsa z pomidorów; salsa pomidorowa;

Pico de gallo to meksykańska salsa ze świeżych pomidorów. Znana jest także jako salsa fresca, czyli świeża salsa, oraz salsa cruda, czyli salsa surowa, ponieważ przyrządza się ją bez obróbki termicznej ze świeżych składników. Sama nazwa pico de gallo oznacza natomiast dziób koguta. Przyrządza się ją prosto i szybko z  zaledwie sześciu składników. Pico de gallo podaje się jako dodatek do wielu dań meksykańskich – tacos, nachosów, burritto czy też carne asada. My najczęściej jemy ją z tacosami, salsa ze świeżych pomidorów pasuje do nich idealnie!

Pico de gallo; salsa ze świeżych pomidorów; salsa fresca; salsa cruda; kuchnia meksykańska; meksykańska salsa z pomidorów; salsa z pomidorów; salsa pomidorowa;

Pico de gallo – meksykańska salsa ze świeżych pomidorów

Jak wspomnieliśmy na wstępie ta meksykańska salsa ze świeżych pomidorów jest niezwykle prosta do zrobienia. Przyrządzasz ją z pomidorów, ostrej papryki, białej cebuli, limonki, świeżej kolendry i soli. Te kilka składników wystarczy, aby zrobić niezwykle pożywną, pełną smaku salsę. Oczywiście dobre jakościowo składniki mają tu znaczenie. Pomidory powinny być dojrzałe i niezbyt wodniste, najlepiej w tym przepisie sprawdzą się ich podłużne odmiany. Do salsa fresca tradycyjnie dodaje się świeżą papryczkę jalapeno lub serrano, te dwie odmiany polecamy najbardziej. Serrano jest zdecydowanie ostrzejsza od jalapeno, więc jeżeli nie lubisz jeść na ostro, to wybierz jalapeno lub dodaj mniej papryczki. Kolendra powinna być natomiast jak najświeższa i aromatyczna.

Pico de gallo; salsa ze świeżych pomidorów; salsa fresca; salsa cruda; kuchnia meksykańska; meksykańska salsa z pomidorów; salsa z pomidorów; salsa pomidorowa;

Zacznij od posiekania drobno białej cebuli. Następnie wykrój gniazda nasienne z papryczki i pokrój ją w drobną kostkę. Wymieszaj cebulę z papryczką i skropl świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Teraz wykrój z pomidorów gniazda nasienne. Jest to bardzo istotne, jeżeli tego nie zrobisz salsa będzie zbyt wodnista i będzie „wyciekać” w tacosów czy też burrito. Jeżeli pomidory mają grubą skórkę, możesz je sparzyć wrzątkiem, a następnie zdjąć z nich skórkę. Oczyszczone pomidory pokrój na drobne kawałki, po czym dodaj je do cebuli i papryczki. Następnie posiekaj umyta i osuszoną kolendrę, dodaj ją razem z sokiem wyciśniętym z drugiej połowy limonki do pozostałych składników. Teraz dodaj szczyptę soli, wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 10-15 minut dając czas na „przegryzienie” się składników.

Pico de gallo; salsa ze świeżych pomidorów; salsa fresca; salsa cruda; kuchnia meksykańska; meksykańska salsa z pomidorów; salsa z pomidorów; salsa pomidorowa;

Porcja: jedno średniej wielkości naczynie
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut

Złote proporcje:
– 6 dojrzałych pomidorów najlepiej podłużnych
– 1 papryczka jalapeno lub serrano
– 1 mała biała cebula
– garść posiekanej świeżej kolendry
– 1 limonka
– sól

Wszystkie posty o kuchni meksykańskiej:
Kuchnia meksykańska

Wszystkie posty z podróży do Meksyku:
Meksyk

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz