Chili sin carne to wegetariańska wersja popularnej teksańsko-meksykańskiej potrawy chili con carne. Chili bez mięsa jest równie znakomite i pożywne. Zrobisz je z czerwonej fasoli, czerwonej cebuli, słodkiej i ostrej papryki, marchewki, pora, przypraw i gorzkiej czekolady, która świetnie uzupełnia fasolę i warzywa. Koniecznie dodaj dużą ilość świeżej kolendry. Choć lista składników może wydawać się długa, to sam przepis na chilli sin carne jest prosty i łatwy do zrobienia.
Jak zrobić chili sin carne?
Najpierw przygotuj warzywa. Obierz czerwoną cebulę i posiekaj ją. Słodką paprykę pokrój w kostkę, a ostrą papryczkę i pora w cienkie plasterki. Zacznij podsmażać cebulę w dużym garnku na rozgrzanym oleju (my używamy rzepakowego tłoczonego na zimno z Wielkiego Rychnowa) . Kiedy cebula zacznie się szklić dodaj pora, ostrą i słodką paprykę. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami marchewkę. Następnie dodaj marchewkę do pozostałych składników, dodaj kmin, wędzoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko zamieszaj. Duś na średnim ogniu około 10 minut.
W międzyczasie odsącz i opłucz fasolę z zalewy. Po 10 minutach duszenia dodaj fasolę, przecier pomidorowy, kostki czekolady i gwiazdki anyżu do pozostałych składników, dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie zostaw na średnim ogniu na około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Do chili sin carne dodajemy domowy przecier pomidorowy z tego przepisu. W sezonie zamiast przecieru możesz dodać świeże pomidory. Najpierw sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki.
Na sam koniec dodaj wyciśnięty sok z limonki oraz świeżą kolendrę. Jeżeli nie zamierasz jeść chili sin carne od razu po przyrządzeniu, dodaj część kolendry po podgrzaniu bezpośrednio przed podaniem. Jest to idealne i treściwe danie do pracy, lekkie i pożywne. Chili sin carne możesz podawać z ryżem, tortillami lub nachosami. Trójkąty tortilli może delikatnie zgrillować lub podgrzać na patelni. Całość możesz uzupełnić domowym guacamole z naszego przepisu.
Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + ugotowanie ryżu
Złote proporcje:
– 3 puszki czerwonej fasoli
– 1 litr gęstego przecieru pomidorowego lub 1 kg świeżych pomidorów w sezonie
– 2 mniejsze lub 1,5 dużej słodkiej papryki
– 1 duża marchewka
– pół średniej wielkości pora
– 2 czerwone cebule
– 1 -3 ostre papryki w zależności od preferencji ostrości
– 3 kostki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka kminu
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 2 gwiazdki anyżu
– sok z połowy limonki
– 2 duże garście świeżej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Wszystkie posty o kuchni meksykańskiej:
Kuchnia meksykańska
Nasze meksykańskie podróże:
Meksyk
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Dzięki za inspiracje, zrobiłam i najadłam się strasznie. Mega to pożywne i treściwe!
Super, chili sin carne można naprawdę się najeść! Pozdrawiamy!