Senapssill to klasyczny szwedzki śledź w sosie musztardowym z koperkiem. Z jednej strony intensywny i wyrazisty w smaku, z drugiej lekko słodkawy jak większość śledzi, które mieliśmy okazję spróbować w Szwecji. Przepis na senapssill jest bardzo prosty, ale ten szwedzki śledź w sosie musztardowym wymaga czasu. Najpierw śledzie trzeba namoczyć w zalewie, następnie po zrobieniu potrawy dać jej trochę czasu na połączenie wszystkich smaków.
Senapssill – szwedzki śledź w sosie musztardowym z koperkiem
Zacznij od przygotowania zalewy do śledzia. Wymieszaj ocet z wodą i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, zamocz w zalewie śledzie i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki. Przygotowanie sosu zacznij od połączenia musztardy z octem i brązowym cukrem. W klasycznym przepisie łączy się trzy rodzaje musztardy – ostrą, gruboziarnistą i bardziej neutralną, np. sarepską. Dobrze połącz składniki i zacznij powoli dodawać olej. Olej powinien być neutralny, a nie intensywny w smaku, my dodajemy olej lniany, sprawdza się doskonale. Olej dodawaj stopniowo, cały czas mieszając. Kiedy olej połączy się z musztardową bazą, dodaj do sosu drobno posiekaną cebulę, najlepiej szalotkę, oraz ćwierć pęczku posiekanego koperku. Wymieszaj dobrze, dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj śledzia pokrojonego na 2 centymetrowe kawałki, wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Śledzia najlepiej jest zrobić dzień przed podaniem, wtedy będzie dużo czasu na przegryzienie i połączenie się smaków oraz składników. Śledź w sosie musztardowym z koperkiem najczęściej podaje się w Szwecji z ciemnym, żytnim pieczywem lub świeżo ugotowanymi ziemniakami. Takie dodatki proponujemy, bardzo polecamy zwłaszcza podanie z plasterkami ziemniaków. Smacznego!
Wypróbuj także nasz przepis na śledziową sałatkę szubę: Sałatka szuba. Śledź pod buraczano-jajeczną pierzynką.
Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + co najmniej kilka godzin w lodówce + co najmniej 12 godzin w zalewie
Złote proporcje:
– 200 g śledziowych filetów
– 2 łyżki musztardy sarepskiej
– 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
– 1 łyżka ostrej musztardy np. dijon
– 50 ml neutralnego w smaku oleju np. lnianego
– 1 łyżeczka białego octu winnego lub octu jabłkowego
– 1 mała cebula najlepiej szalotka
– ćwierć pęczka koperku
– 1 łyżka brązowego cukru
– sól
– pieprz
– ugotowane ziemniaki – opcjonalnie
Zalewa do śledzia:
– 1 szklanka wody
– pół szklanki białego octu winnego lub octu jabłkowego
– 1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie posty o kuchni szwedzkiej:
Kuchnia szwedzka
Nasze szwedzki podróże:
Szwecja
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Uwielbiam te skandynawskie śledziki ze słodkawą nutą. Powoli przymierzam się się do kolejnej edycji akcji Skandynawskie lato, do której już zapraszam 😉
Dzięki! My również bardzo je lubimy, a próbowaliśmy je na wiele sposobów 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!
Czy przed włożeniem śledzi do zalewy trzeba je wymoczyc w wodzie, żeby były mniej słone?