Pod nazwą uova mimosa kryją się jajka faszerowane tuńczykiem, anchois i kaparami pod żółtą pierzynką. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, do tego efektownie ozdobią świąteczny stół. Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem, anchois i kaparami pod żółtą pierzynką wywodzi się z kuchni włoskiej. We Włoszech podawane są nie tylko podczas Wielkanocy, ale także na Dzień Kobiet. Uova mimosa oznaczają po prostu jajka mimoza. Tradycyjnym kwiatem, który wręcza się we Włoszech kobietom w dniu ich święta, jest właśnie intensywnie żółta mimoza. Od tych kwiatów pochodzi nazwa tych faszerowanych jajek, a pierzynka z żółtek jajek nawiązuje do nich kolorem.
Jajka faszerowane tuńczykiem, anchois i kaparami pod żółtą pierzynką
Do tego przepisu potrzebujesz schłodzone jajka ugotowane twardo. Zacznij od przygotowania farszu z tuńczyka, anchois i kaparów. Do misy blendera lub miski dodaj 150 gramów dobrej jakości tuńczyka odsączonego z zalewy, czubatą łyżkę odsączonych kaparów, 2 fileciki anchois oraz dwie łyżki majonezu. Dopraw je solą i pieprzem, po czym zmiksuj na jednolitą masę. Teraz posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj połowę natki do farszu, dobrze wymieszaj. Następnie obierz jajka ze skorupek, przekrój na połówki i wyjmij żółtka. W miejsce żółtek nałóż farsz z tuńczyka, kaparów i anchois, farszu nie żałuj, ma nie tylko wypełnić miejsce po żółtku, ale także wystawać ponad białko.
Po nałożeniu farszu zetrzyj żółtka jajek na tarce z drobnymi oczkami i posyp nimi połówki jajek. Następnie posyp jajka posiekaną natką pietruszki. Jajka faszerowane tuńczykiem, anchois i kaparami pod żółtą pierzynką są już gotowe! Żółtkiem i pietruszką możesz także oprószyć talerz, na którym będziesz je podawał. Jeżeli zostanie Tobie trochę żółtek, możesz je wykorzystać do dekoracji innych potraw lub dodać do ostatniej warstwy naszej ulubionej sałatki śledziowej, którą bardzo polecamy nie tylko na święta, ale także na co dzień. Przepis na sałatkę znajdziesz pod tym linkiem.
Trudność: łatwe
Porcja: na 12 faszerowanych połówek
Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania jajek
Złote proporcje:
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– 150 g tuńczyka w oliwie lub oleju
– czubata łyżka kaparów
– 2 filety anchois
– 2 łyżki majonezu
– garść natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie przepisy świąteczne:
Przepisy świąteczne
Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!