Jajka faszerowane w skorupkach z przepisu babci

On 1 kwietnia 2015 by zlotaproporcja.pl

jajka faszerowane w skorupkach-3866

Szukając inspiracji z różnych kuchniach świata staramy się nie zapominać o dobrej, polskiej tradycji. Na rodzinnym wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć jajek faszerowanych w skorupkach. Wyglądają bardzo efektownie, a jest to jedna z najprostszych i najszybszych wielkanocnych potraw. Do ich zrobienia potrzebujesz jajka, pęczek natki pietruszki, masło oraz odrobinę pieprzu i soli.

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach jest bardzo prosty. Ugotuj jajka na twardo i ostudź je. W międzyczasie umyj i osusz natkę pietruszki, poodrywaj listki z łodyżek, łodyżki wyrzuć, a listki posiekaj. Przekrój ostudzone jajka wzdłuż na pół delikatnie „piłując” je nożem, uważając, aby nie popękały. Ostrożnie wyjmij łyżeczką jajko ze skorupki, cały czas uważając, aby nie zniszczyć skorupek. Pokrój drobno ugotowane białka i żółtka, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę. Wymieszaj farsz. Jedną, płaską łyżkę masła pokrój na drobne kawałki i włóż do skorupek. Następnie napełnij skorupki jajecznym farszem, delikatnie ugnieć farsz i oprósz bułką tartą. Rozgrzej na patelni dwie łyżki masła i połóż jajka farszem do dołu. Musisz zrobić to bardzo ostrożnie, odwracają w ostatniej chwili jajka farszem na dół. Smaż na średnim ogniu do momentu, w którym farsz uzyska złocisty kolor. Takie faszerowane jaja smakują świetnie i na zimno i na ciepło! Można je podawać z majonez albo bez, a z farszu, który Tobie pozostanie, możesz zrobić pastę jajeczną – po prostu dodaj do farszu majonez.

jajka faszerowane w skorupkach-3872

Trudność: łatwe
Porcja: na 10 faszerowanych połówek
Czas przygotowania: 30 minut (razem z gotowaniem jajek)

Złote proporcje:
– 5 jajek
– pęczek natki
– 3 łyżki masła
– sól i pieprz do smaku
– bułka tarta

Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

6 komentarzy to “Jajka faszerowane w skorupkach z przepisu babci”

Dodaj komentarz