Elisenlebkuchen to świąteczne pierniczki norymberskie wypiekane na opłatku, nazywane także pierniczkami Elisabeth. Próbując je po raz pierwszy nie spodziewaliśmy się wyczuć w nich smaków i aromatów cynamonu oraz innych przypraw przywołujących wspomnienia z naszych azjatyckich, a nie bawarskich podróży. Skąd wziął się cynamon czy kardamon w pierniczkach norymberskich wypiekanych w Bawarii już w XIV wieku?
Elisenlebkuchen – świąteczne pierniczki norymberskie i ich legenda
Za wieloma wspaniałymi smakami stoi niezwykła historia. Tak było w przypadku Elisenlebkuchen, bohaterem tej historii są emocje i rodzicielska miłość. Według legendy noszą one imię ukochanej córki jednego z bawarskich piekarzy wypiekający słynne pierniczki norymberskie. Pewnego dnia Elisabeth zachorowała na chorobę, która wcześniej odebrała jej matkę. Zrozpaczony ojciec chwytał się wszelkich sposób, aby uratować córkę, ale lekarze rozkładali ręce z bezradności.
W tamtych czasach przez Bawarię przebiegał jeden ze szlaków handlowych, a wraz z kupcami do Norymbergi napływały orientalne przyprawy. Piekarz słyszał o ich prozdrowotnych właściwościach i w akcie rozpaczy postanowił upiec dla Elisabeth pierniczki norymberskie z najlepszych składników. Nie dodał do nich mąki, natomiast sowicie doprawił cynamonem, wanilią, goździkami, kolendrą, zielem angielskim, gałką muszkatołową, imbirem i kardamonem.
Elisabeth zaczęła wtedy odzyskiwać siły, aż w końcu wróciła do pełni zdrowia. Od tej pory pierniczki norymberskie doprawione orientalnymi przyprawami noszą jej imię. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami Elisenlebkuchen nie mogą zawierać więcej niż 10% mąki, doprawione są wymienionymi wcześniej przyprawami i wypieka się je na świątecznym opłatku. W Polsce niestety nie są dostępne, ale jeżeli zobaczysz je podczas pobytu w Bawarii, spróbuj je koniecznie!
Przeczytaj także nasz tekst o tradycyjnej kuchni bawarskiej: Kuchnia bawarska. Bawarskie tradycje kulinarne i algawskie sery.
Wszystkie posty z Bawarii:
Bawaria
Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Ciekawa ta historia! Z chęcią bym spróbował tego magicznego piernika! Może kiedyś mi się uda! 🙂
Bardzo polecamy, to jedne z najlepszych pierniczków jakie jedliśmy 🙂
A gdzie jest przepis?
Tym razem nie ma przepisu, jest tylko historia. Chcielibyśmy znać przepis, ale jest strzeżoną recepturą 🙂 Pozdrawiamy!
Można je kupić w Lidlu!
Szukaliśmy i nie znaleźliśmy, jeżeli bywają, to chyba tylko w świątecznych lub niemieckich tygodniach, pozdrawiamy!
są w biedronce od „cukiernia róża”
te z biedronki w ogole kolo norymberskich nie staly:) trzeba upiec samemu lub kupic w Niemczech, niestety sa tylko w Norymberdze, Czasami w Berlinie na jarmarkach sa dostepne na sztuki.
Do kupienia w okresie bożego Narodzenia w aldi i lidlu