Elisenlebkuchen – świąteczne pierniczki norymberskie z nutką orientalnej historii

Bawaria bawarskie potrawy bawarskie tradycje świąteczne Elisenlebkuchen kuchnia bawarska Niemcy niemieckie tradycje świąteczne pierniczki norymberskie pierniczki z Norymbergi

Elisenlebkuchen to świąteczne pierniczki norymberskie wypiekane na opłatku, nazywane także pierniczkami Elisabeth. Próbując je po raz pierwszy nie spodziewaliśmy się wyczuć w nich smaków i aromatów cynamonu oraz innych przypraw przywołujących wspomnienia z naszych azjatyckich, a nie bawarskich podróży. Skąd wziął się cynamon czy kardamon w pierniczkach norymberskich wypiekanych w Bawarii już w XIV wieku?

Elisenlebkuchen – świąteczne pierniczki norymberskie i ich legenda

Za wieloma wspaniałymi smakami stoi niezwykła historia. Tak było w przypadku Elisenlebkuchen, bohaterem tej  historii są emocje i rodzicielska miłość. Według legendy noszą one imię ukochanej córki jednego z bawarskich piekarzy wypiekający słynne pierniczki norymberskie. Pewnego dnia Elisabeth zachorowała na chorobę, która wcześniej odebrała jej matkę. Zrozpaczony ojciec chwytał się wszelkich sposób, aby uratować córkę, ale lekarze rozkładali ręce z bezradności.

 Bawaria bawarskie potrawy bawarskie tradycje świąteczne Elisenlebkuchen kuchnia bawarska Niemcy niemieckie tradycje świąteczne pierniczki norymberskie pierniczki z Norymbergi

W tamtych czasach przez Bawarię przebiegał jeden ze szlaków handlowych, a wraz z kupcami do Norymbergi napływały orientalne przyprawy. Piekarz słyszał o ich prozdrowotnych właściwościach i w akcie rozpaczy postanowił upiec dla Elisabeth pierniczki norymberskie z najlepszych składników.  Nie dodał do nich mąki, natomiast sowicie doprawił cynamonem, wanilią, goździkami, kolendrą, zielem angielskim, gałką muszkatołową, imbirem i kardamonem.

 Bawaria bawarskie potrawy bawarskie tradycje świąteczne Elisenlebkuchen kuchnia bawarska Niemcy niemieckie tradycje świąteczne pierniczki norymberskie pierniczki z Norymbergi

Elisabeth zaczęła wtedy odzyskiwać siły, aż w końcu wróciła do pełni zdrowia. Od tej pory pierniczki norymberskie doprawione orientalnymi przyprawami noszą jej imię. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami Elisenlebkuchen nie mogą zawierać więcej niż 10% mąki, doprawione są wymienionymi wcześniej przyprawami i wypieka się je na świątecznym opłatku.  W Polsce niestety nie są dostępne, ale jeżeli zobaczysz je podczas pobytu w Bawarii, spróbuj je koniecznie!

Przeczytaj także nasz tekst o tradycyjnej kuchni bawarskiej: Kuchnia bawarska. Bawarskie tradycje kulinarne i algawskie sery.

Wszystkie posty z Bawarii:
Bawaria

Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

9 Comments

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Tym razem nie ma przepisu, jest tylko historia. Chcielibyśmy znać przepis, ale jest strzeżoną recepturą 🙂 Pozdrawiamy!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Szukaliśmy i nie znaleźliśmy, jeżeli bywają, to chyba tylko w świątecznych lub niemieckich tygodniach, pozdrawiamy!

    1. says: asia

      te z biedronki w ogole kolo norymberskich nie staly:) trzeba upiec samemu lub kupic w Niemczech, niestety sa tylko w Norymberdze, Czasami w Berlinie na jarmarkach sa dostepne na sztuki.

Leave a comment

Zostaw komentarz