Gotowana dynia hokkaido z jogurtem czosnkowym i prażonymi pestkami dyni

Dynie można jeść na wiele sposobów, ale czy próbowaliście kiedyś ugotować ją i podawać z jogurtem czosnkowym oraz prażonymi pestkami dyni? Podróżując po Brandenburgii trafiliśmy do Spargelhof Klaistow, w którym spróbowaliśmy taką dynię w pokazowej kuchni Pani Moniki, pracującej na farmie. 

W oryginalnym przepisie wykorzystano dynię rondini, ale jest ona trudno dostępna w Polsce. Nie znaleźliśmy jej nawet w podwarszawskim zagłębiu dyniowym w Dawidach. Wykorzystaliśmy więc jedną z najbardziej popularnych odmian, czyli hokkaido. Hokkaido ma jędrny miąższ i miękką skórkę, podobnie jak rondini, więc nadaje się do tego przepisu znakomicie.

Dynia_0444

Zagotuj wodę, a następnie gotuj dynię na średnim ogniu 12-13 minut w nieosolonej wodzie. W połowie gotowania odwróć dynie na drugą stronę. W międzyczasie zacznij prażyć pestki z dyni, a następnie wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj łyżeczką soku z cytryny, dopraw solę i pieprzem. W oryginalnym przepisie do sosu dodawano suszoną cebulę i marchewkę, ale my używamy tylko świeżych warzyw, które tutaj nam nie pasują. Zamiast nich dodaliśmy kilka kropli cytryny. Kiedy dynia się ugotuje i trochę przestygnie przekrój ją na pół, łyżeczka wyjmij i wyrzuć pestki. Dodaj jogurt, wymieszaj i posyp prażonymi pestkami dyni.  Danie jest proste i szybkie, idealne, aby zaskoczyć przyjaciół nowym smakiem na przyjęciu!

Jeżeli lubisz dania z dynią, zrób także wyśmienite Cappellacci di zucca, czyli pierożki z dynią z Ferrary.

Dynia_0463

Porcja: porcja dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 – 20 minut

Złote proporcje:
– 2 małe dynie hokkaido lub rondini
– 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2 ząbki czosnku
– prażone pestki dyni
– sól, pieprz
– cytryna

Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka

Wszystkie posty z  podróży po Niemczech:
Niemcy

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

10 komentarzy

Dodaj komentarz