Słodkie placki quarkkeulchen to zdecydowanie najbardziej nietypowy saksoński deser. Robi się go bowiem z gotowanych ziemniaków. Ale nie martwcie się, i tak będzie słodko i deserowo! Ziemniaki w połączeniu z twarogiem, innymi składnikami i musem jabłkowym smakują bardzo ciekawie i są naprawdę sycące. W czasach NRD były niezwykle popularne, potem trochę zapomniane, dziś znajdują się w menu większości saksońskich kawiarni i restauracji. Nie musicie jechać do Saksonii, aby je spróbować, bardzo łatwo przyrządzicie je sami w domu!
Quarkkeulchen – placki z ziemniaków i sera z musem jabłkowym
Ugotuj ziemniaki w mundurkach i ostudź je. Kiedy ziemniaki będą się gotować, przyrządź mus jabłkowy. Obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne, pokrój je na mniejsze kawałki, zalej szklanką wody, dopraw cukrem, doprowadź do wrzenia i następnie gotuj około 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, w którym osiągną konsystencję musu. Zdejmij je wtedy z ognia, zetrzyj cynamon, zamieszaj i odstaw. Rodzynki zalej gorącą wodą, po 5-10 minutach kiedy zmiękną, odlej wodę.
Kiedy ziemniaki ostygną, obierz je i rozgnieć. Dodaj ser, rozdrobnij go i zamieszaj. W Saksonii do Quarkkeulchen dodaje się kremowy ser quark, który w Polsce jest trudno dostępny. Zastępujemy go twarogiem sernikowym lub wiejskim twarogiem. W kolejnym kroku do ziemniaków i sera dodajemy pozostałe składniki, a następnie miksujemy lub wyrabiamy do momentu, w którym uzyskamy jednolitą, kremową konsystencję. Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre, dodaj trochę mąki i wymieszaj. Uformuj z ciasta placuszki o grubości 1 cm, rozgrzej klarowane masło lub olej i usmaż placuszki. Smażymy je na średnim ogniu, około 5 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni, kiedy będą ładnie przyrumienione z obu stron i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie posyp cukrem pudrem, podawaj ciepłe z musem jabłkowym.
O kuchni saksońskiej i jej regionalnych specjałach przeczytasz więcej w tym poście: Kuchnia niemiecka – jak smakuje Saksonia?
Porcja: porcja dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40-50 minut
Złote proporcje:
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 400 g twarogu sernikowego
– 150 g mąki
– 1 jajko
– 4 łyżki cukru
– 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
– garść rodzynek
– pół łyżeczki cynamonu
– olej lub klarowane masło do smażenia
– cukier puder do posypania
Złote proporcje na mus jabłkowy:
– 1 kg jabłek
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki cukru
– pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie posty z Saksonii:
Saksonia
Wszystkie posty z Niemiec:
Niemcy
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
mniam, wyglądają bardzo smakowicie!
równie dobrze smakują!
To musi być świetne połączenie
i jest 🙂
<3 <3
Mniam wszystko co z ziemniakiem jest pyszne! 🙂
Pychota! troszkę jak racuchy, jednak nie do końca
Muszą być przepyszne!! ❤️
przepis mi sie podoba probuje je dzis zrobic
Daj znać jak wyszło, pozdrawiamy!