Rundstück warm – co łączy Hamburg z hamburgerami?

Rundstück warm; pierowzór hamburgera, Hamburg; kuchnia Hamburga; co zjeść w Hamburgu; kuchnia niemiecka;

Choć Hamburg słynie przede wszystkim ze znakomitej kuchni rybnej, wspaniałych Fischbrötchen i cynamonowych bułeczek Franzbrötchen, to nazwa miasta kojarzy się również z najsłynniejszym fast foodem dzisiejszego świata. Czy mogło się tak zdarzyć przez przypadek? Co łączy Hamburg z hamburgerami? Próbą odpowiedzi na to pytanie może być Rundstück warm.

Rundstück warm – prekursor hamburgera?

Jest druga połowa XIX wieku. W jednym z hamburskich domów piwnych kilku klientów pyta się o coś ciepłego do jedzenia. Właściciel Heinrich Heckel w kuchni ma jedynie okrągłe bułki i pieczeń z sosem. Wpada na pomysł, aby zaserwować je razem. Tak według jednej z legend powstaje rundstück warm, który oznacza dosłownie bułkę na gorąco. Na początku XX wieku Rundstück warm jest już bardzo popularną przekąską w Hamburgu i jego okolicach. Jego sekretem jest smak i prostota.

Czy to on był prekursorem hamburgera? Wielu mieszkańców Hamburga i historyków jest tego pewna. Niektórzy jednak opowiadają inną historię – hamburger ma pochodzić od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak. Wszyscy są jednak zgodni, co do jednego, inspirację do powstania hamburgera przywieźli do Stanów imigranci z Hamburga i to od tego miasta pochodzi nazwa dania.

Rundstück warm; pierowzór hamburgera, Hamburg; kuchnia Hamburga; co zjeść w Hamburgu; kuchnia niemiecka;

Jak smakuje Rundstück warm?

Idziemy do Oberhafenkantine, miejsca, w którym Rundstück warm podaje się od prawie 1oo lat. Oberhafenkantine znajduje się tuż obok Dzielnicy Spichlerzy, w charakterystycznym, lekko pochylonym budynku na brzegu jednego z kanałów. Do jego budowy użyto tych samych cegieł, z których powstał słynny hamburski Chilehaus. Budynek w odróżnieniu od spichlerzy czy słynnej Elbphilharmonie nie został zbudowany na palach, dlatego z czasem jego konstrukcja pochyliła się. Wchodzimy do środka, w ciasnym, wypełnionym po brzegi wnętrzu jest zaledwie kilka stolików, mamy dużo szczęścia, gdyż jeden z nich zwalnia się właśnie w tym momencie. Zamawiamy Rundstück warm.

Rundstück warm podaje się w głębokim talerzu. Mięso nie jest mielone, to kawałek pieczeni włożony do okrągłej bułki. Tradycyjnie mięso może być wołowe lub wieprzowe, w tym miejscu podaje się wieprzowinę. Trudno jest go wziąć do  ręki, mięso polane jest obficie gęstym, pieczeniowym sosem.  Z tego powodu od zawsze je się go sztućcami a nie ręką. To nie koniec różnic w porównaniu do klasycznego hamburgera. Ogórek konserwowy, pomidor oraz sałata z dressingiem na bazie majonezu podane są obok bułki, a nie w jej wnętrzu.

Rundstück warm; pierowzór hamburgera, Hamburg; kuchnia Hamburga; co zjeść w Hamburgu; kuchnia niemiecka;

Próbujemy pierwszy kęs, mięso jej niezwykle miękkie i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Aromatyczny sos idealnie komponuje się z pszenną bułką i kawałkiem pieczeni. Rundstück warm może i jest bardzo prostym daniem, ale przede wszystkim jest bardzo jakościowy. Tu nie ma miejsca na skróty. Mięso potrzebuje czasu, aby zmięknąć, podobnie jak sos, aby nabrać smaku, konsystencji i aromatu. To jest danie w rytmie slow a nie fast. Czy Rundstück warm był pierwowzorem hamburgera, tego nie rozstrzygniemy. Pomiędzy tymi dwoma potrawami jest wiele podobieństw, jak i różnic. Wiemy jednak jedno – będąc w Hamburgu trzeba spróbować go koniecznie!

Wszystkie posty z Niemiec:
Niemcy

Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka

Do Hamburga pojechaliśmy we współpracy z Niemiecką Centralą Turystyczną.

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

5 komentarzy

Dodaj komentarz