Głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest ziemniak, nieodłączny element kuchni niemieckiej. Przygotowanie Kartoffelsuppe, najsłynniejszej niemieckiej zupy, nie jest ani trudne ani pracochłonne. Ta niemiecka zupa ziemniaczana ze smażoną kiełbasą, sprawia, że ziemniak staje się nie lada przysmakiem i rarytasem!
Jak zrobić prawdziwą zupę ziemniaczaną Kartoffelsuppe?
Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru warzywnego na przykład z naszego przepisu: Jak przygotować prawdziwy wywar warzywny. Następnie odkrój skórę z boczku, pokrój go na kawałki, wrzuć do garnka, w którym będziesz robić zupę i podsmażaj go, dopóki nie wytopi się tłuszcz i boczek ładnie nie zbrązowieje. W międzyczasie pokrój cebulę, pora, marchewkę i seler. Kiedy boczek będzie gotowy odlej część tłuszczu i zeszklij na pozostałym tłuszczu cebulę. Po 2-3 minutach do cebuli dodaj pora, a kiedy cebula i por będą miękkie, dodaj marchewkę i seler, zamieszaj, chwilę podsmaż, dodaj całe ziemniaki (młode ziemniaki mogą być w mundurkach), zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem i pozwól gotować się zupie na średnim ogniu dopóki ziemniaki nie zmiękną.
W międzyczasie pokrój na plasterki kiełbasę lub frankfurterki i podsmaż je na patelni. Kiedy ziemniaki będą gotowe, rozbij je i zmiksuj lekko zupę oraz dopraw solą, pieprzem, gałką i dużą garścią majeranku. Podawaj z plasterkami kiełbasy. Ewentualnie, aby wzbogacić jeszcze smak, możesz dodać kromkę suchego, pokruszonego, dobrego chleba razowego. Wtedy zupa ziemniaczana jest nie tylko pyszna, ale także niezwykle sycąca!
Przepis na prawdziwą Kartoffelsuppe zdradzili nam kucharze z Dresden 1900 Museumgastronomie podczas naszego tegorocznego pobytu w Saksonii. O kuchni saksońskiej i jej regionalnych specjałach przeczytasz więcej w tym poście: Kuchnia niemiecka – jak smakuje Saksonia?
Porcja: porcja dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30-40 minut (+przygotowanie wywaru warzywnego)
Złote proporcje:
– 1 litr wywaru warzywnego
– 500 g ziemniaków
– 1 duża cebula
– 100 g boczku
– frankfurterki lub swojska kiełbasa do podania
– 1 mała marchewka
– 1/4 selera
– 1/2 białej części pora
– majeranek
– sól
– świeżo mielony pieprz
– gałka muszkatołowa
Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka
Wszystkie posty z podróży po Niemczech:
Niemcy
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
Zrobię w piątek na obiad i się pochwalę wynikiem 😀
No nie, tylko nie to:)
Jedna z ulubionych zup Łukasza 🙂
Bardzo sycąca:). Ale tu, w germanii mam jej trochę dosyć:).
Fajny przepis, super zdjęcia, dzięki! 🙂
Spróbuję zrobić, akurat się ochłodziło. Taka zupa jak znalazł -)
biorę ziemniaki w każdej postaci!
Uwielbiam ziemniaki, to ciekawe czy zupa z kartofla też mi posmakuje 😀 Na pewno spróbuję przygotować!
Spróbuję to zrobić! 🙂
Mniam! Muszę zrobić!
Kiedyś robiłam zupę z podobnego przepisu 🙂 Jest bardzo dobra i super szybka 🙂
Kuchnia niemiecka jest bardzo tłusta ale czasami można sobie wybrać coś atrakcyjnego dla siebie. Pyry są w Polsce bardzo lubiane, ja osobiście unikam tego warzywa zastępując je ryżem 😉 Szybciej i sprawniej hehe. Pomimo tego mam w planach ugotować sobie w ten weekend taką zupkę i poczuć na podniebieniu atuty niemieckiego smaku.
śnie dzisiaj gotuję kartoflankę . Dodaje troche dosmaku kminku. Ale to zalezy od tego co kto lubi. Dla mnie jest smaczna , ale bez kiełbasek . W zamian dałam wedzony chudy boczek i zielenine ale juz na talerzu .
Niesamowitego smaka mi zrobiła ta zupa, szukam czegoś na jutro a tutaj proszę, Przyjemny przepis. Zobaczymy co wyjdzie.
Kartoffelsuppe jest bardzo smaczna i pożywna, pozdrawiamy!