Jak zrobić prawdziwą zupę ziemniaczaną Kartoffelsuppe?

Kartoffell suppe_8735

Głównym bohaterem dzisiejszego przepisu jest ziemniak, nieodłączny element kuchni niemieckiej. Przygotowanie Kartoffelsuppe, najsłynniejszej niemieckiej zupy, nie jest ani trudne ani pracochłonne. Ta niemiecka zupa ziemniaczana ze smażoną kiełbasą, sprawia, że ziemniak staje się nie lada przysmakiem i rarytasem!

Kartoffell suppe_MG_8718

Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru warzywnego z tego przepisu: Jak przygotować prawdziwy wywar warzywny. Następnie odkrój skórę z boczku, pokrój go na kawałki, wrzuć do garnka, w którym będziesz robić zupę i podsmażaj go, dopóki nie wytopi się tłuszcz i boczek ładnie nie zbrązowieje. W międzyczasie pokrój cebulę, pora, marchewkę i seler. Kiedy boczek będzie gotowy odlej część tłuszczu i zeszklij na pozostałym tłuszczu cebulę. Po 2-3 minutach do cebuli dodaj pora, a kiedy cebula i por będą miękkie, dodaj marchewkę i seler, zamieszaj, chwilę podsmaż, dodaj całe ziemniaki (młode ziemniaki mogą być w mundurkach), zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem i pozwól gotować się zupie na średnim ogniu dopóki ziemniaki nie zmiękną.

Kartoffell suppe_8719

W międzyczasie pokrój na plasterki kiełbasę lub frankfurterki i podsmaż je na patelni. Kiedy ziemniaki będą gotowe, rozbij je i zmiksuj lekko zupę oraz dopraw solą, pieprzem, gałką i dużą garścią majeranku. Podawaj z plasterkami kiełbasy. Ewentualnie, aby wzbogacić jeszcze smak, możesz dodać kromkę suchego, pokruszonego, dobrego chleba razowego. Wtedy zupa ziemniaczana jest nie tylko pyszna, ale także niezwykle sycąca!

Przepis na prawdziwą Kartoffelsuppe zdradzili nam kucharze z Dresden 1900 Museumgastronomie podczas naszego tegorocznego pobytu w Saksonii. O kuchni saksońskiej i jej regionalnych specjałach przeczytasz więcej w tym poście: Kuchnia niemiecka – jak smakuje Saksonia?

Kartoffell suppe_8728

Porcja: porcja dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30-40 minut (+przygotowanie wywaru warzywnego)

Złote proporcje:
– 1 litr wywaru warzywnego z tego przepisu: Jak przygotować prawdziwy wywar warzywny?
– 500 g ziemniaków
– 1 duża cebula
– 100 g boczku
– frankfurterki lub swojska kiełbasa do podania
– 1 mała marchewka
– 1/4 selera
– 1/2 białej części pora
– majeranek
– sól
– świeżo mielony pieprz
– gałka muszkatołowa

Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka

Wszystkie posty z  podróży po Niemczech:
Niemcy

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

13 komentarzy

Dodaj komentarz