Domek Baby Jagi – szybki sernik bez pieczenia

Domek Baby Jagi to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zawsze, kiedy mama je robiła wyjadałam jej masę i herbatniki, a potem z niecierpliwością czekałam aż ciasto odstoi swoje w lodówce. Często łakomstwo wygrywało z rozsądkiem i wykradałam kawałek zanim sernik zastygł w lodówce i mama zrobiła polewę. Cóż, ciężko jest mu się oprzeć. Do tego robi się je błyskawicznie i nie wymaga pieczenia, po prostu ciasto idealne.

Domek_Baby_Jagi_3981

Jak zrobić Domek Baby Jagi?

Do zrobienia masy sernikowej potrzebujesz 5 minut i 5 składników. Zmiksuj masło z cukrem, a następnie dodaj jajko. Do zmiksowanej masy dodawaj stopniowo zmielony ser cały czas mieszając. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj 4 łyżeczki kakao. Osobiście dużo bardziej smakuje mi jasna masa, dlatego kakao dodaję do 1/3 masy.

Domek_Baby_Jagi_3979

Domek budujemy z herbatników typu Petit berit. Podłużną blaszkę wyłóż aluminiową folią, na spodzie i na bokach wyłóż jedną warstwę herbatników. Nałóż i rozsmaruj równo jasną masę. Następnie połóż na nią jedną warstwę herbatników, wyłóż i rozsmaruj ciemną masę. Na wierchu połóż kolejną warstwę herbatników i włóż sernik na kilka godzin do lodówki.

Domek_Baby_Jagi_3989

Przygotowanie polewy powinno zająć Tobie maksymalnie 10 minut. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. umieść kawałki czekolady w suchym, szklanym naczyniu nad rondelkiem z wrzącą wodą i poczekaj, aż powoli się topi. Następnie dodaj do niej dwie łyżki masła, 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek cukru i rozrzedź polewę trzema – czterema łyżkami letniej wody, cały czas trzymając ją w kąpieli wodnej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Polewa powinna mieć idealnie gładką i aksamitną konsystencje. Następnie rozsmaruj polewę na wierzchu i bokach sernika i pozwól jej stężeć. Domek Baby Jagi jest już gotowy!

Domek_Baby_Jagi_3993

Trudność: łatwe
Czas przygotowania ciasta: 15 minut
Czas przygotowania polewy: do 15 minut
Czas chłodzenia w lodówce: co najmniej  2 godziny

Złote proporcje:
– 0,6 kg zmielonego twarogu
– 250 g masła
– 250 g cukru pudru
– 1 jajko
– 4 łyżki kakao
– 4 paczki herbatników typu Petit berit

Polewa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka cukru pudru
– 3-4 łyżki wody

Wszystkie przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Przepisy na desery:
Desery

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu Facebooku i Instagramie!

3 komentarze

Dodaj komentarz