Podczas każdego pobytu na Warmii szukamy lokalnych serowarów i lokalnych smaków. Drugi rok z rzędu spędziliśmy kilka sierpniowych dni nad jeziorem Blanki, które położone są w samym sercu tej północnej krainy falujących krajobrazów. Z Blanek jest już bardzo blisko do Jezioran, w okolicy których odwiedziliśmy dwóch znakomitych serowarów oferujących owcze i kozie sery – Owczarnię Lefevre oraz Kwaśne Drzewo Sauerbaum. W samych Jezioranach znajdziecie natomiast sezonowy Ekotarg z rzemieślniczymi produktami bezpośrednio od warmińskich producentów, a na nim m.in. sery Owczarni i Kwaśnego Drzewa. Bardzo cieszy nas, że takich miejsc, w których liczy się przede wszystkim smak, wysoka jakość produktu i pasja jest w Polsce coraz więcej.
Owczarnia Lefevre, roquefort i Czarna Owca w popiele
Najpierw zobaczyliśmy znak „Uwaga, owce!”. Wtedy skręciliśmy w kierunku gospodarstwa. Na jego skraju przywitało nas urocze stado owiec, ale aby znaleźć ich gospodarza musieliśmy rozejrzeć się po okolicy. Owczarnia Lefevre to miejsce stworzone przez polsko-francuskie małżeństwo Stephane’a i Magdę. Kilka lat temu postanowili porzucić swoje wielkomiejskie życie, osiedlić się w wiejskim siedlisku w Kiersztanowie. Na Warmię przenieśli się z Paryża. Siedlisko kupili z myślą o dalekiej przeszłości, ale splot różnych wydarzeń przyśpieszył ich decyzję o przeprowadzce. Kiedy Magda zapytała Stephane’a czego będzie mu najbardziej brakować na Warmii, ten natychmiast odpowiedział, że francuskich serów. W ten sposób narodził się ich pomysł na życie na Warmii i Owczarnia Lefevre.
Choć sam pomysł hodowli owiec i produkcji serów pojawił się w sposób romantyczny, to jego realizacja była zdecydowanie rozważna i przemyślana. W końcu Stephane przez kilkanaście lat był dyrektorem w dużej korporacji. Aby pozyskać wiedzę i doświadczenie, zatrudnił się jako pomocnik na francuskiej farmie owiec. Spędził tam około 1,5 roku i dopiero wtedy założył własną ekologiczną farmę na Warmii. Ponieważ chciał wytwarzać swój ulubiony ser roquefort, sprowadził z Francji na Warmię owce rasy laucane. Tylko z mleka owiec tej rasy powstaje prawdziwy roquefort. Dziś, aby go zdobyć, trzeba złożyć zamówienie z wielotygodniowym wyprzedzeniem.
Owczarnia Lefevre to oczywiście nie tylko roquefort. Bez zamówienia można na miejscu spróbować i kupić świeże sery powstające w 100% z mleka owczego. Gorąco polecamy Czarną Owcę, czyli świeży ser owczy posypany dębowym popiołem. Popiół obniża PH sera i nadaje mu niepowtarzalny, wyrazisty i bardziej słony smak. Czarna Owca została zresztą doceniona podczas Festiwalu Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim zdobywając w 2016 roku nagrodę główną za najlepszy ser. W owczarni kupicie także Białą Owcę, czyli świeży owczy ser bez dodatków, oraz świeże sery posypanego ziołami prowansalskimi, płatkami dzikiej róży czy też czosnkiem, cebulą, imbirem i wywarem ze słodkiej papryki. Owczarnia Lefevre oferuje także noclegi. Na terenie gospodarstwa znajdują się dwa domki do wynajęcia – Domek Ogrodnika i Domek Wędkarza.
Sery z Kwaśnego Drzewa Sauerbaum
Kilka kilometrów dalej, w Zerbuniu, znajduje się kolejne pyszne miejsce warte odwiedzenia. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, ujrzeliśmy piękny młody las brzozowy. Wystarczy jeden rzut oka, aby ujrzeć w nim artystyczną duszę gospodarzy Kwaśnego Drzewa Sauerbaum. Pomiędzy brzózkami stał drewniany stół, kredens i kilka krzeseł. Na drzewach zawieszone były ręcznie robione lampiony ze słoików. Przy stole siedział właściciel Kwaśnego Drzewa Kamil zatopiony w rozmowie z odwiedzającymi go klientami.
W Kwaśnym Drzewie Sauerbaum powstają sery od szczęśliwych kóz i owiec biegających po warmińskich łąkach. Nad wszystkim czuwa przemiła Olena, od której bije niezwykle pozytywna energia. Jej sery są nie tylko znakomicie smakują, ale także pięknie wyglądają. Olena ozdabia je kwiatami i ziołami z własnego ogrodu. Wizytówką Kwaśnego Drzewa jest twarożyc, czyli świeży ser kozi w kwiatach, oraz smażyciel, ser typu halloumi z mleka koziego i owczego. W tym roku kupiliśmy także bardzo ciekawy ser kozi w popiele.
Kwaśne Drzewo to nie tylko sery, to także naturalne kosmetyki na bazie mleka koziego i owczego, jogurty czy też konfitury. Produkty można kupić bezpośrednio w gospodarstwie, na Ekotargu w Jezioranach, o którym piszemy poniżej, a także na ich facebookowej stronie. Jeżeli zastanawiasz się nad nazwą Sauerbaum, to nawiązuje ona do dawnych gospodarzy tego miejsca.
Sezonowy Ekotarg w Jezioranach
W sezonie letnim warto pojechać w sobotnie przedpołudnie na Ekotarg w Jezioranach. Przed Galerią Vita Warmia spotykają się lokalni rolnicy i wytwórcy, których łączy ekologiczne podejście do upraw i hodowli oraz warmińska serdeczność i autentyczność. Kupicie tam zarówno sery owcze z Owczarni Lefevre, jak i sery w kwiatach z Kwaśnego Drzewa Sauerbaum. Na targu znajdziecie także sery krowie, miody, chleby, ciasta, wędliny, przetwory czy też naturalne mydła od warmińskich producentów. Natomiast trochę zdziwił nas brak stoisk z warzywami i owocami, ale z tego, co się orientujemy, to pojawiali się oni w inne weekendy.
Rolnicy z okolic Jezioran rozstawiają swoje przenośne stoiska na parkingu przed Galerią Vita Warmia. Targ nie jest duży, jest nim kilkanaście stoisk, ale przecież nie o wielkość tu chodzi, a możliwość kupienia rzemieślniczych produktów bezpośrednio od ich wytwórców. Obecne godziny otwarcia to 10-12, ale część stoisk sprzedaje swoje dobra już po godzinie 9-tej, która jeszcze nie tak dawno była godziną otwarcia. Warto przyjść wcześniej, bowiem sprzedawcy oferują ograniczoną liczbę produktów. Jeżeli będziecie mieć ochotę na poranną kawę, to zajrzyjcie do galerii!
Informacje praktyczne:
- OWCZARNIA LEFEVRE: Dokładny adres Owczarni Lefevre to Kiersztanowo 27. Pamiętajcie, że jest to gospodarstwo ekologiczne, którego właściciele mają sporo pracy, przed odwiedzinami najlepiej jest umówić się telefonicznie. Przykładowe ceny – piramidka Czarnej Owcy kosztuje 20 zł, Biała Owca 15 zł, sery w ziołach prowansalskich 18 zł.
- KWAŚNE DRZEWO SAUERBAUM: Kwaśne Drzewo zlokalizowane jest Zerbuniu 32.Tutaj również warto się zapowiedzieć. Przykładowe ceny – twarożyc kosztuje 15 zł, smażyciel 20 zł, ser w popiele w słoiku kosztował od 20 do 30 zł w zależności od wagi.
- EKOTARG W JEZIORANACH: Targ odbywa się w soboty w godzinach 10-12 na parkingu przed Galerią Vita Warmia. Aktualne informacje można sprawdzić na facebookowej stronie targu.
Wszystkie teksty z Mazur i Warmii:
Mazury i Warmia
Nasze podróże po Polsce:
Polska
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!